Tânăra băimăreancă Renata Mihaly a fost invitată, recent, să-și publice lucrările în două albume de artă vizuală contemporană, alături de artiști plastici renumiți.
Cel dintâi album de artă se numește ,,Karing jas?/ Încotro mergi?” și a fost conceput de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR-RK). Acesta prezintă ultimele creații ale unor artiști contemporani români de etnie romă, printre care se numără și Renata Mihaly, prezentă cu 14 lucrări. Publicația cuprinde aproximativ patruzeci de lucrări de artă, realizate de șase artiști, majoritatea picturilor, sculpturilor, obiectelor, desenelor fiind inedite.
„Doresc să le mulțumesc, pentru această invitație, directorului CNCR-RK, Mihai Neacșu, pentru inițiativa realizării acestui album de artă, Ralucăi Ilaria Demetrescu, doctor în Arte Vizuale la Universitatea Sorbona, Paris, pentru implicarea desăvârșită în acest proiect, consilierului CNCR-RK, Lucia Roznov, care a creat condițiile muncii în echipă și interfața de lucru, fotografului Cristian Farcaș, de la www.modernism.ro, pentru fotografiile pe care le-a realizat după lucrările de artă cuprinse în album, graficienei Ilina Schileru pentru aspectul general al catalogului”, punctează Renata Mihaly. Al doilea album de artă vizuală contemporană este o ediție trilingvă (rromani-română-engleză) și a fost numit “E minoriteturia and-i akanutni arta/ Minoritățile în artă plastică contemporană”, fiind finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și organizat de Asociația „DREPT – Dreptate, Responsabilitate și Echitate Pentru Toți”. Proiectul promovează diversitatea etnică, lingvistică și culturală, cultivând buna cunoaștere și înțelegerea între minoritățile naționale, precum și între majoritate și minoritățile naționale prin intermediul artei. „Doresc să mulțumesc pentru invitația de a participa la minunata expoziție de artă plastică și a albumului de artă vizuală contemporană președintelui Badea Petrică al Asociației „DREPT – Dreptate, Responsabilitate și Echitate Pentru Toți” și curatorului Ana Sultana Cipariu”, adaugă Renata Mihaly. În cadrul acestui proiect s-a organizat, în primă fază, o expoziție de artă plastică numită ,,Zoom in, zoom out – Contribuții culturale ale minorităților române în arta contemporană”, unde Renata Mihaly a participat alături de alți artiști plastici, la Galeria SENAT, spațiu expozițional neconvențional pentru artă și tehnologie deschis recent în cadrul Combinatului Fondului Plastic din București.