Astăzi am părăsit în abordare teritoriul național, deoarece la granița dintre Polonia și Belarus este mare fierbere. Au sosit mii de imigranți, care încearcă să forțeze intrarea în Uniunea Europeană. Fenomenul, suficient de activ în ultimii ani, are motive diferite. Unele spuse, altele doar bănuite. Teoriile sociologice vin să umple golul din întrebări, doar cu răspunsuri parțiale. Multe dintre ele fiind serios pomădate cu politică. Eu am un sentiment altruist pentru imigrantul simplu, care a pornit pe drumurile lumii, pentru un trai mai bun. Sărăcia unor teritorii caută bunăstarea celor care o au. Imigrantul este tot timpul sub zodia disperării. Și cei care pleacă din propria voință, și cei care sunt manevrați sunt cuprinși de mizeria lumii în care trăiesc. Nu împărtășesc atitudinea agresivă a imigrantului, care are apucături de dominare. Din știrile de presă rezultă că cei care au ajuns la granița Poloniei au fost aduși cu avioane speciale, din Orient și Africa, în Belarus, și militarii i-au condus direct la granița cu Polonia.
Analiștii pricepuți au încercat să deslușească această situație. De la o poștă se vede că imigranții din Belarus sunt o armă. Președintele Lukașenko l-a avut ca model pe omologul său turc, care a practicat șantajul. A folosit batalioanele de imigranți pentru a obține bani și concesii din partea Uniunii Europene. După ce le-a obținut, a oprit invazia de africani și asiatici. Atunci, în 2015, Angela Merkel i-a plătit lui Erdogan șase miliarde de euro și lucrurile s-au mai calmat. Regimul dictatorial din Belarus este dispus de a folosi orice metodă pentru a destabiliza Polonia. Care face eforturi disperate pentru a-și proteja frontiera. Cum spuneam, acolo sunt mii de povești ale unor oameni disperați, folosiți într-un joc politic de un cinism cutremurător. Când scriu aceste rânduri, văd imagini de coșmar, cum la graniță imigranții, coborâți din pădurile din jur, sunt întâmpinați de forțele de ordine poloneze, care încearcă să-i împingă înapoi în Belarus. Mulți au murit, dar nimeni nu cunoaște soarta cadavrelor. Imigranți înseamnă și copii care nu au haine și hrană.
Polonezii se tem de o forțare a graniței, gest care ar pune grănicerii în situația de a folosi armele. Dar de ce imigranții au venit prin Belarus? Fiindcă au fost aduși. Președintele Lukașenko dorește să pedepsească Uniunea Europeană pentru sprijinul acordat oponenților săi, pentru sancțiunile impuse țării sale. E adevărat, Polonia s-a remarcat în mod deosebit prin acțiuni de susținere a militanților pentru democrație, a oferit azil politic dizidenților din Belarus. Dar Polonia oferă și o rută convenabilă pentru imigranți, pentru a ajunge în Germania. Țara care a magnetizat, prin vreme, pe drumarii disperați ai sorții. În spatele fenomenului Belarus stă Putin, care s-a grăbit să trimită două avioane la Minsk. Cum scriam zilele trecute, la Varșovia se cântă mazurca poloneză. Criza de la graniță parcă a trecut pe planul doi conflictul cu Bruxelles-ul, legat de starea justiției poloneze.
Uniunea Europeană și-a exprimat ferm susținerea Poloniei. Doamna Ursula a susținut noi sancțiuni împotriva lui Lukașenko. Ba s-a referit și la companiile aeriene din alte țări care ar fi dispuse să ajute regimul de la Minsk. S-a auzit și vocea NATO. Care a spus că folosirea imigranților ca armă împotriva Poloniei face parte din tactica războiului hibrid. Departamentul de stat american s-a sesizat și a cerut oprirea fluxului de oameni disperați, aduși spre frontiera Poloniei. S-a cerut ca Polonia și Belarus să respecte obligațiile și să ofere azil refugiaților. Că sunt niște oameni aflați în căutarea unui adăpost și a unei vieți normale. Mi se pare o crimă să folosești destine oropsite pentru a rezolva diferende politice. Pentru a regla ambițiile nesăbuite ale unor lideri aflați la putere.
Nu numai Polonia trebuie să facă față acestei afluențe umane, ci și Letonia și Lituania sunt vizate. Zona este un butoi cu pulbere. Numărul forțelor de ordine a ajuns la 12 000, iar guvernul de la Varșovia a decis ridicarea unui zid de protecție. După modelul celui ridicat de Ungaria la granița dintre Serbia și Croația. Fiind încolțit din mai multe părți, liderul din Belarus amenință cu închiderea robinetului la gaze. Și România, în această situație, trebuie să tresară. Patru laureate ale Premiului Nobel pentru Literatură, printre care și scriitoarea din Belarus, Svetlana Alexievici, au adresat o scrisoare Parlamentului European, în care se spune „să nu închidă ochii în fața tragediei care are loc la granița cu Polonia.”
Premierul Poloniei a acuzat regimul de la Minsk de practicarea terorismului de stat. Este un conflict foarte periculos, deoarece Belarus și Rusia vor să-i sperie pe occidentali cu un conflict armat. Sper să nu aibă loc! Mai ieri, britanicii au trimis un grup de militari pentru a ajuta autoritățile poloneze să securizeze frontiera. Rusia a trimis și ea, vineri, un batalion de parașutiști. Dar cu alt scop. Acolo se tulbură lumea.