Crizele suprapuse nu schimbă nevoia de… teren
Maramureşul a cunoscut mai multe valuri de creşteri de preţuri, în materie de terenuri. Anii 2000, până la criza economică, au adus un boom al preţurilor. Au scăzut apoi, dacă nu preţurile, atunci cererea. Banii veniţi de afară, munciţi din greu, au contribuit la creşterea preţurilor. Interesant, postpandemia aduce încă un boom.
În Dumbrăviţa, primarul Felician Ciceu ne spune că după pandemie, din nevoia oamenilor de a ieşi dar şi de a investi, s-au trezit cu creşteri ba dublări ale preţurilor terenului în zonă. “Practic, în câteva luni, s-a ajuns de la 500 de euro/ar la 1000, rapid”.
Trecând în revistă preţurile din Maramureş, conform site-urilor de vânzări, am găsit preţuri măricele. În Borşa, între 2.300-5.000 euro/ar. În Baia Mare, între 2.000-6.000 euro/ar. În Sighetu Marmaţiei, între 2.000-4.700 euro/ar. Dar există un loc ce bate orice fel de preţ în Maramureş. Comuna Poienile de sub Munte a avut o problemă cu locurile de construit cam dintotdeauna. Aflată între munţi, pe 2-3 văi, cu o populaţie odinioară de peste 11.000 locuitori, e oarecum de aşteptat. Sunt mii de poienari plecaţi la muncă în lume, ceea ce nu înseamnă că nu revin şi că nu construiesc!
“Avem o mare lipsă de terenuri. S-a ajuns aici la 7.000-8.000 euro/ar, în zona centrală. Nu vă spun că se mai construieşte şi haotic. Dar ca exemplu, acum s-a vândut aici, lângă primărie, un teren de 16 ari cu 140.000 de euro!! Ar veni 8.750 euro/ar…”, spune primarul Alexa Chifa.
În alte locuri, cum ar fi cazul comunei Recea, de lângă Baia Mare, motivele creşterii de preţuri sunt altele: apariţia dezvoltatorilor care fac cartiere de viluţe, dar şi a marilor agenţi economici ce au preferat să se dezvolte în acel areal decât în oraşul vecin.