Hramul Mănăstirii Rohiţa

0
369

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, când creştinii prăznuiesc Sfântul  Acoperământ al Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de hram şi a rostit cuvânt de învăţătură pentru credincioşii care au sosit Mănăstirea Rohiţa, din perimetrul satului Boiereni din Ţara Lăpuşului, stareţ Arhim. Vasile Filip. Numărul credincioşilor a fost mai mare decât la oricare alte hramuri de până acum! La hram au venit  credincioşi din patru judeţe: Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj, poate chiar de mai departe, mănăstirea fiind situată în apropierea acestora. Biserica mănăstirii este închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în timp ce hramul Paraclisului, este închinat Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, hramul principal, care se prăznuieşte la 1 octombrie, un hram mult iubit de credincioşii din zonă.

Numele Mănăstirii Rohiţa vine de la un pârâiaş din apropierea mănăstirii, Valea Rohiţei, care îşi revarsă apele în râul Lăpuş, după ce trece prin satul Rohia. Părintele stareţ ţine foarte mult ca numele Mănăstirii să fie Rohiţa, cu un singur „i”, nu Rohiiţa, cu doi „i”.

Sfânta Liturghie Arhierească

Ca în fiecare an, un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi a slujit în Altarul de vară, o construcţie din lemn, ca întreg ansamblul monahal. Din sobor au făcut parte, între alţii, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Vasile Filip, stareţul mănăstirii Rohiţa, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ, Pr. Ioan Pop, proin-consilier administrativ, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul Protopopiatuluil Lăpuş, Pr. Cozmin Vele, paroh în Cluj-Napoca şi redactor la Radio Renaşterea, băimărean după naştere, Pr. Vasile Hatos, paroh în Rohia, Pr. Ilarion Călin Herţa, paroh în Boiereni, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Adrian Pop din Cărpiniş, Pr. Daniel Godja Man, din Copalnic, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Ioan Hojda din Rogoz, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiş, Pr. Daniel Brisc din Parohia Lăpuş II, Pr. Vasile Tuns din Cerneşti, Pr. Ioan Bogdan Benţa din Beclean, Pr. Simion Gherman din Băiuţ, Pr. Ciprian Bud Tâmbuş din Fânaţe, Pr. Cosmin Boga din Huta, Pr. Clep Ionuţ din Vima Mare, Pr. Ionuţ Man din Vima Mică, Pr. Florin Florian din Cufoaia, Pr. Gavril Ioan Gretinuc din Măgoaja, Pr. Silviu Pop din Dej, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.

           Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, la Chinonic Arhid. Vlad Verdeş şi Arhid. Lucian Burnar au cântat, împreună cu mulţimea de credincioşi, o frumoasă priceasnă închinată Maicii Domnuluri.

Vremea frumoasă, cu soare şi căldură, deşi de dimineaţă se anunţau ploi, a constribuit la unul dintre cele mai frumoase hramuri ale acestei mănăstiri.

Cuvântul de învăţătură

„În hotarul localităţii Boiereni din Ţara Lăpuşului a existat o mănăstire istorică înainte de anul 1700, care a dispărut aşa cum au dispărut mănăstirile distruse de generalul Bukow în 1762 în toată Transilvania, din ordinul împărătesei de la Viena, Mariei Tereza. Locul unde a existat această mănăstire de călugări s-a păstrat în tradiţie şi credincioşii din localitate veneau adesea să se roage pe vatra care a rămas în tradiţie ca fosta vatră monahală şi, în 1986, au costruit un Altar provizoriu şi apoi o bisericuţă provizorie, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În 1993, Mănăstirea Rohia a preluat aşezământul şi locul unde a existat în tradiţie această mănăstire şi s-a construit o casă monahală cu paraclis, s-a aşezat sub Acoperământul Maicii Domnului, care a devenit hramul principal al aşezământului. La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian au venit câţiva vieţuitori de la Mănăstirea Rohia, în frunte cu Părintele Vasile Filip şi a început viaţa monahală, care astăzi, aşa precum se vede, a evoluat foarte frumos, au construit chilii, s-a reorganizat şi am resfinţit biserica de lemn a mănăstirii. Mănăstirea are cinci vieţuitori, în frunte cu Părintele Arhimandrit Vasile Filip, este mult iubită de credincioşi, chiar dacă accesul încă nu este modernizat, precum se poate vedea. Credincioşii vin în număr foarte mare de Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, o sărbătoare mult iubită în ţinut şi care ne face multă bucurie, întâlnindu-ne cu Părinţii Mănăstirii şi cu credincioşii care au multă evlavie faţă de locul acesta binecuvântat de Dumnezeu, un loc minunat, pitoresc, parcă-i un colţ de rai. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”

           „Să ne acopere Maica Domnului cu Sfântul ei Acoperământ pe toţi, întreg poporul român, pe toţi cei ce o iubesc şi o cinstesc, pe cei ce n-au cunoscut-o şi n-o recunosc ca Mamă să-i aştepte să se roage pentru ei şi să-i aducă la Fiul ei, să-i mântuiască şi întreg neamul omenesc să fie păzit şi-n pace. Multă tulburare este în lume şi să ne rugăm pentru pacea lumii şi pe Maica Domnului să o rugăm să se roage Fiului ei pentru pacea lumii.”

Distincţii

Părintele Ieromonah Gavril Moholca, care este în mănăstire de 25 de ani şi preot de 15 ani a fost hirotesit în treapta de protosinghel.

           Diplomele Anului Omagial au fost înmânate elevului Marian Lazăr, de la Liceul „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş, clas a XI-a, pentru premiul II obţinut la Olimpiada Naţională de Religie, profesor Rodica Vele; elevului Mihai Vasile Gherman, de la acelaşi liceu, cls. a X-a, prof. Natalia Pop, care a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Religie; elevei Maria Gabriela Rus, cls a VII-a, care a obţinut tot menţiune la etapa naţională, la a ceeaşi olimpiadă, prof. Călin Micu; elevei Mihaela Roxana Tohat, cls a V-a, premiul III la etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie, profesor Mariana Pop, de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Tg. Lăpuş. De asemenea, au primit diplome şi profesorii lor de Religie.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.