“Priviți mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine, Româna națiune, ai voștri strănepoți”, sub semnul acestei invocații retorice, rostite de directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean, a debutat simpozionul în care a fost evocat marele sculptor roman, Gheza Vida, la 110 ani de la nașterea sa. Evenimentul a adunat peste 100 de participanți, iar sala de conferințe a Bibliotecii Județene s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numeroșii participanți, dornici să asiste la acest moment omagial.
“Astăzi vom reuși împreună să construim în acest format academic și cultural un simpozion… Îi aducem în memoria noastră proaspătă, în memoria clipei pe cei care sunt întemeietori de țară, de neam, de ce nu, de limbă, de cultură, deschizători, împlinitori, făptuitori, fără o astfel de aducere în actualitate, riscul este să ne lăsăm pradă ispitelor momentului”, a rostit în debutul simpozionului, directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” din Baia Mare, moderatorul simpozionului.
Au urmat discursurile unor cunoscuți academicieni, profesori și artiști plastici. A fost prezent și episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, care a rostit și o rugăciune de binecuvântare.
„O personalitate unică a Maramureșului, cu trăsături de roman și dac neaoș, m-am uitat la chipul lui de dac pe care l-a înnobilat cu o pregătire deosebită, purtând zestrea lui genetică în AND-ul lui, niște daruri mari și sfinte pe care le-a primit de la Creator. Îl comemorăm, omagiind opera și personalitatea acestui mare fiu al Maramureșului. Maramureșul și Sătmarul beneficiază de 3 dintre operele lui cele mai importante: Monumentul Ostașului Român din Carei, așezată la 20 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord, Sfatul Bătrânilor din Baia Mare, un grup statuar inspirat din tradiția arhaică a satelor noastre, Grupul Statuar al Martirilor din Moisei. Inspirația lui a fost întotdeauna poporul, munca, familia, tot ce ține de valori de tradiție, de aceea arta lui va rămâne nemuritoare”, a punctat PS Iustin.
Despre Gheza Vida, președintele filialei Cluj a Academiei Române, academicianul Doru Pamfil a relatat că grupul academicienilor prezenți la eveniment vrea să își arate prețuirea față de marele sculptor, de arta sa și să îi aducă un omagiu.
“Opera lui Gheza Vida este considerată de specialiști ca fiind esențială pentru evoluția sculpturii românești, fiind comparabilă cu marile capodopere ale sculpturii europene ale secolului XX. Întreaga creație a maestrului Gheza Vida a stat sub semnul cultului pentru lemn, al materialului preferat din care a știut să deslușească prin fibra lui, viața tăcută a acestuia, dar și să îi dea o viață nouă, una artistică. Impresionant în sculptura lui Vida este coerența, unitatea expresivă, forța de comunicare și valența monumentală. Este un autentic deschizător de drumuri în sculptura românească”, a afirmat academicianul Doru Pamfil.
Despre lucrările lui Gheza Vida a vorbit și unul din “întreținătorii de memorie”, așa cum a fost numit academicianul Marius Porumb de către directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean.
“Sculpturile lui Vida se caracterizează prin vigoare și monumentalitate, înfățișând adesea oameni simpli în atitudini din viața zilnică, în timpul muncii. Un grup important de sculpturi au o bogată încărcătură metaforică, artistul inspirându-se din universul mitic maramureșean…Cioplit de Vida în lemn în anul 1966, Monumentul țăranilor martiri de la Moisei a fost transpus apoi în piatră în 1972. Sfatul bătrânilor realizat în lemn a fost expus la Bienala de la Veneția în 1972…un grup statuar ce vine dinspre străvechea civilizație a satului românesc, reprezentând un monument profund și solemn legat de viața obștei. Monumentul Ostașului Român de la Carei, Monumentul țăranilor martiri de la Moisei și Sfatul bătrânilor sunt realizări artistice excepționale, opere majore ale sculpturii monumentale contemporane”, a accentuat academicianul Marius Porumb.
Ca semn de prețuire pentru valoroasa operă, Consiliul Local și Primăria Municipiului Baia Mare au înmânat, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare artistului Gheza Vida, personalitate artistică remarcabilă a tezaurului cultural băimărean, titlul fiind primit de fiica sculptorului, Zoe Vida.
Ulterior, în holul mare al bibliotecii, a avut loc vernisajul expoziției cu lucrările artistului maramureșean donate instituției de către acad. Marius Porumb și Zoe Vida, cei prezenți bucurându-se, la final, de un intermezzo muzical cu cvartetul Maramusic.