Poveşti sculpturale din andezit, la Galeria de Artă din Baia Mare

0
130

Roca rece de andezit a fost transformată în poveşti sculpturale de zece artişti care şi-au dat întâlnire la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare.
­­Vernisajul expoziţiei a avut loc în această săptămână. Lucrările din andezit vor putea fi admirate în Baia Mare până în data de 6 iunie. Printre artiştii expozanţi se regăsesc: Ilie Bostan, Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraş, Petre Virgil Mogoşanu, Ana-Maria Negară, Bogdan Pelmuş, Ioan Pop-Vereta, Marcel Stanciu, Florin Strejac și Constantin Ţînteanu.
Povestea expoziţiei itinerante Andezit 10 a pornit de la Tăşuleasa, acolo unde s-a lucrat pentru „Via Transilvanica – Drumul care uneşte”, un traseu de circa 1.400 km care porneşte de la Putna şi ajunge la Drobeta Turnu Severin.
„Maxim Dumitraş ne-a chemat într-un simpozion la Tăşuleasa unde am lucrat pentru acea Via Transilvanica, o expoziţie în aer liber care începe de la Putna şi se termină la Drobeta Turnu Severin. Aşa s-a născut acest proiect care a făcut primii paşi la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz Băi. Aici vedeţi nişte lucrări de dimensiuni reduse, dar oamenii aceştia stăpânesc nişte volume impresionante, au o tehnică deosebită”, a făcut prezentarea artistul sculptor, Marcel Stanciu.
Cei prezenţi la eveniment au remarcat uimitorul dialog între formele sculpturale, „jocul” dintre mat sau lucios.
„Fiecare artist reuşeşte să creeze lucruri inedite, prin acest dialog, mat, lucios, forme curbate şi forme bine definite. Noi, băimărenii suntem foarte obişnuiţi cu pictura, cu culoarea, acum avem în faţă aceste lucrări în tridimensional”, a explicat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, Laura Ghinea.
La rândul său, artistul plastic, Ioan Angel Negrean s-a declarat impresionat de modul în care artiştii au reuşit să dea diferite forme andezitului, dându-i un accent unduitor, adăugând inclusiv culoare sau linii grafice.
„Am rămas impresionat. Această rocă vulcanică poate să îmbrace diferite forme ce vin să anuleze structura puternică a pietrei prin forme unduitoare care parcă plutesc sau înoată, o punere în scenă a potenţialului artistic a omului care poate să facă orice prin artă. Se vede clar că pornesc toţi de la formă. Forma e principalul element care îi diferenţiază. După formă apare şi acel joc al contrastului de factură, putem vedea suprafeţe lucioase, mate, suprafeţe mai mari, mai mici, cu tot felul de însemne. Şi culmea, putem vedea şi culoare, însemne, linii grafice. Aceste diferenţe care în aparent ar fi discrepante, într-o astfel de expoziţie unde personalitatea artistică a sculptorului depăşeşte cu mult graniţa sculpturii, se apropie şi de pictură şi de grafică. Lucrul acesta e foatrte important în Baia Mare unde istoria Centrului Artistic e plină de pictori şi picturi. Dar să nu uităm că istoria centrului artistic are şi sculptori care şi-au desăvârşit opera în acest centru artistic, are şi graficieni, ceramişti etc”, a subliniat Ioan Angel Negrean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.