Vecernia plecării genunchilor și procesiunea de Rusalii

0
38

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a asistat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la vecernia „Plecării genunchilor”, care a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilț, eclesiarh al sfântului locaș, Pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru Religie, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiș, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Ipod. Vasile Pop.
A devenit deja o tradiție ca în ziua de Rusalii, după oficierea vecerniei „Plecării genunchilor”, mulțimea de credincioși să pornească într-o procesiune prin municipiu, intitulată „Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii”.
Anul acesta a avut loc ediția a VIII-a, pe traseul Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” – bulevardul Republicii – strada Vasile Alecsandri – strada Hortensiei – bulevardul Unirii – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Cele câteva mii de credincioși, mai multe ca în alți ani, au purtat în mâini icoane, ripide, au intonat troparul praznicului și cântece bisericești, pe un traseu protejat de echipele de ordine ale Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale.
În procesiune a fost purtată icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, pictată în Sfântul Munte Athos, care a fost adusă sâmbătă în procesiune la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare pentru închinarea credincioșilor și ca să sfințească municipiul și locurile pe unde trece.
„Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii” este așteptată cu mult drag de credincioșii municipiului, ei venind împreună cu preoții lor din parohii, cum s-a întâmplat și anul acesta, când toți preoții parohiilor din Baia Mare au fost în procesiune.
La încheierea procesiunii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc adecvat momentului.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.