Trei maramureșence, la conferința anuală a profesorilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească

0
149

Corespondenţă specială din Italia
Institutul Limbii Române din București, instituție în subordinea Ministerului Educației, care are ca scop principal promovarea limbii române în lume, a organizat conferința profesorilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (L.C.C.R.) între 31 august și 2 septembrie.
S-a dat startul conferinței internaționale Predarea limbii și a literaturii române în învăță­mân­tul preuniversitar european în data de 31 august, la București, chiar în ziua în care se sărbătorea Ziua Limbii Române, un moment cum nu se putea mai potrivit pentru a se întâlni o parte dintre ambasadorii limbii noastre în lume, pentru o formare profesională, dar și pentru o sesiune de comunicări științifice și pentru un schimb de experiență între profesorii din diferite țări în care cursul L.C.C.R. funcționează.
În data de 31 august, la Biblioteca Academiei Române, a avut loc deschiderea festivă, la care ne-au onorat cu prezența, alături de directorul Institutului Limbii Române, conf. univ. dr. Daiana Theodora Cuibus, de la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, mai multe personalități: Ligia Deca, Ministrul Educației, Sandra Pralong, Consilier de Stat la Administrația Prezidențială, Monica Anisie, senator și președinte al Comisiei de învățământ din Senatul României, Janina Sitaru, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Printre profesorii de Limbă, Cultură și Civilizație Românească prezenți la conferință, s-au numărat și trei maramureșence, toate trei absolvente ale Facultății de Litere a fostei Universități de Nord din Baia Mare: Bianca Oana Pasca (L.C.C.R. Franța), Ioana Dolcași şi Lucia Ileana Pop (L.C.C.R. Italia).
Fiecare participant s-a simțit îmbogățit în urma acestei conferințe de înaltă ținută intelectuală și umană. S-a observat încărcarea cu energie pozitivă, atât a celor care au putut fi prezenți, cât și a celor care au putut participa de departe, energie necesară pentru un nou an școlar, și bucuria de a ne simți o echipă care își pune, prin fiecare membru al său, cunoștințele, capacitățile și energia în slujba scopului comun, acela de a promova limba și cultura noastră peste hotare, acolo unde viața ne-a purtat, dar unde am dus cu noi, când am plecat, moștenirea noastră culturală, cea mai însemnată comoară.
Prof. Lucia Ileana POP

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.