O altă colonie a pictorilor, la Desești?

0
294

Nu știm ce vor spune alte generații despre taberele de pictură de la Desești. Noi, cei de azi, vrem a spune de unde s-a pornit în urmă cu 20 de ani. Unde s-a ajuns, câți copii și câți pictori valoroși și-au dat mâna de prieteni pentru a deprinde câte puțin din taina culorilor, despre moștenirea patrimonială a acestor ani, despre munca multor oameni, despre toate câte au fost, nu se poate suficient povesti.
Am văzut copii veniți întâia oară într-o tabără de pictură, deveniți absolvenți de arte plastice: profesori, restauratori, creatori valoroși. Avem primele lucrări plastice ale unor studenți, deveniți azi artiști plastici cu nume mare. Pictori cu valoare recunoscută, oameni cu o rară sensibilitate, au fost și ei atrași de generozitatea proiectului și au stat împreună, oferindu-și munca spre folosul copiilor. Cu toate că noi nu avem îndreptățirea ierarhizărilor artistice, amintim aleatoriu numele câtorva artiști importanți, ce ne-au călcat pragul: Horea Cucerzan, Aurel Dan, Ioan Marchiș, Dumitru Macovei, Makray Janos, Vasile Tolan, Kovacs Bertalan, Paul Leș, Simion Pop, Aurel Gârjoabă, Teodor Vescu, Gheorghe Anghelescu, Marian Condruz, Vasile Mândra Crăiță, Nicolae Cațavei, Mihai Coțoveanu, Teodor Meiloiu, Victor Dima, Eugen Dumitru, George Lazăr, Leopold Filcz, Simona Pascale, Sterică Bădăran, Valeriu Herța, Emil Comșa, Victor Paraschiv și mulți alții. Dintre cei pe care i-am văzut crescând din tânăra generație îi amintim pe: Călin și Ileana Moldovan, Adrian Prikob, Ludovic Robert Balaszi, Ciprian Cozma, Alina Modârca, Bogana Monda, Ion Munteanu, Sabin Moroșan, Octavian Bufan, Mihai Tirică etc.
Ne-au fost alături instituții importante: Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Fundația Hope and Homes for Children România, Universitatea de Nord Baia Mare, prin Secția de Arte plastice, Uniunea Artiștilor Plastici, Direcția de Cultură Maramureș etc. Dar mai ales am avut parte de oameni care s-au pus la jug alături de noi. Mulțumim Preasfințitului Părinte Iustin, care a binecuvântat, a vizitat și a sprijinit material multe ediții. PC Părinte Consilier Virgil Jicărean a fost un truditor al acestui proiect încă de la prima ediție. Ștefan Dărăbuș, managerul HHC România, a fost finanțatorul participării copiilor din orfelinate, partener și prieten bun al acestui proiect vreme de 15 ediții. Deosebit de implicat a fost dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției de Cultură Maramureș. Mulțumim profesorului Simion Pop. El a fost cel ce ne-a propus întâia oară organizarea unei tabere de pictură pentru studenți. Mulțumim tuturor artiștilor și oamenilor ce au sprijinit demersul de față.
Tabăra anuală crescuse foarte mult. În anul 2013, erau peste 150 de participanți. Erau găzduiți în întreg satul. Vreme de o săptămână se gătea zilnic cât pentru o nuntă. În ultimii ani s-au organizat cel puțin 5 tabere anual. Pentru anul acesta aniversar au fost programate 7 grupe de artiști. Infrastructura pentru un astfel de proiect, la început lipsea cu desăvârșire. Între timp au fost făcuți pași importanți pentru găzduirea pictorilor și copiilor. Toate resursele noastre au fost puse la îndemâna acestui proiect. Și a altor proiecte! S-a edificat cu mari dificultăți Centrul de zi “Sf. Brâncoveni”. Casa Pictorilor, acum, oferă spațiul prielnic de cazare și servire a mesei. Proiectul de infrastructură mult așteptat, “Satul Copilăriei”, acum e în durerile facerii și de mult sprijin ar avea nevoie. Aici vor fi translocate toate activitățile proiectului “Artă și Solidaritate”.
Ce pot spune cifrele despre acest proiect: 20 de ani de activitate neîntreruptă; peste 1000 de copii participanți; peste 500 de pictori, sculptori, muzicieni, asistenți sociali, psihopedagogi au fost mentori îndrumători pentru copiii participanți; peste 1000 de tablouri create; au fost vernisate zeci de expoziții cu lucrările participanților; s-a participat la peste 20 de evenimente caritabile; au fost vândute sute de lucrări, pentru sprijinirea activităților sociale; o colecție de artă contemporană importantă de lăsat moștenire.
Pe parcursul acestui an aniversar 20, se vor spune și scrie încă multe lucruri despre acest proiect. Poate mai trebuie spus că, la Desești, în cadrul Centrului de zi “Sf. Brâncoveni” pot fi văzute și admirate multe din lucrările plastice realizate. Și încă ceva: pot fi și cumpărate spre sprijinul proiectelor sociale aflate în implementare. Din poveste, mai mult decât cuvinte, veniți și vedeți.
Inițiator și coordonator
Pr. Ioan ARDELEAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.