De 5 ani, în Groșii Țibleșului se face o demonstrație ca la carte, de manual. Infrastructura poate aduce dezvoltare pe loc, vizibilă. Totul a început cu acel drum intercomunal dintre Groși și Botiza, pe Minghet. Apoi, autoritatea locală a investit într-o rețea de curent. Acum, pe acea rută există zeci de case de vacanță, pensiuni, microhidrocentrală.
Pe aceeași rețetă, comuna Groșii Țibleșului s-a apucat de cealaltă rută, mult mai sălbatică, pe Valea Brazilor spre muntele Țibleș.
“Am dat în folosință linia de alimentare cu energie electrică pe acea rută, finanțată de noi. Avem în acest moment 46 de branșamente la case de vacanță sau la viitoare case, alte 12 branșamente sunt anunțate. În paralel, silvicii au început lucrările la drum, vor merge 12 kilometri în sus, s-au schimbat podețele, va fi un drum decent. Sigur, la final am vrea să ne lase să asfaltăm noi câteva sute de metri cât e cartier, vom vedea” – spune primarul Nicolaie Burzo.
Reamintim, pe acel traseu se află Ponorul Jitelor, una dintre cele mai impresionante peșteri din România și cea mai valoroasă a Maramureșului. E acoperită acum de localnici cu crengi, să nu le mai cadă animalele înăuntru (de unde și numele…), dar speologii merg constant, din toate colțurile țării, unii chiar au sărbătorit acolo Revelionul.
Mai spre munte, este accesul spre vârfurile Țibleș, Bran și Arcer plus vecinul, legendarul munte Hudin, ce a găzduit una din marile grupe de partizani anticomuniști din anii 50 ai secolului 20.
Pe o altă rută se află una din ultimele păduri seculare ale Maramureșului, ce beneficiază de protecție UNESCO. Iată o investiție bine făcută, acolo, pe Valea Brazilor.
Minunat. Sperăm că această dezvoltare nu o sa duca la distrugerea mediului de manelo-grataro-ghiolbani aruncători de gunoaie. Cum se întâmplă peste tot. Zona aia e un adăpost pentru fauna Carpaților.