Daniel Bozga a pornit „o goană teribilă” în ritm poetic după „Ape furate”

0
167

Un artist plastic şi un poet, dar acelaşi nume: Daniel Bozga. Tânărul cu „alură adolescentină” şi-a lansat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare cel mai recent volum de poezii, „Ape furate”, editat în cadrul aceluiaşi proiect cultural, „Scriitori maramureşeni”, derulat cu finanţare de la Consiliul Judeţean Maramureş.
„Constituţia angelică pare doar un camuflaj care protejează o interioritate profundă, turmentată de angoase seismice al unui sine ce nu pare a-şi găsi locul printre semeni. Există la Daniel Bozga numeroase texte programatice cu valoare de artă poetică, încercând să exprime propriul univers liric. Autorul izbeşte printr-o sinceritate nefardată şi printr-o francheţe dublată de hipersensibilitate”, a menţionat criticul literar, Daniela Sitar Tăut. Ea a adăugat că actualul volum este structurat pe trei secţiuni: trecutul, prezentul şi viitorul, iar printre temele majore se regăsesc: alienarea, iubirea, muza.
Curiozitatea cititorului e stârnită chiar de la prima vedere a volumului, căci are o anumită semnificaţie şi titlul „Ape furate”. „Apa în filozofia lui Heraclit este un element constitutiv al existenţei pe lângă celelalte elemente ce se găsesc în filozofia greacă. Avem de-a face cu o afectare, cu un minim de existenţă, dacă apa este furată. Poetul începe o goană teribilă pentru acel minus care îi lipseşte, se antrenează să caute în vidul lui, în profunzimile uneori întunecate ceva ce nu a descoperit. Caută în sine un remediu. Soluţia este poezia. Prin poezie se poate recupera ceea ce aparent lipseşte”, a afirmat conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
Prof. dr. Delia Muntean a remarcat că, în actualul volum, Daniel Bozga este mult mai stăpân pe exprimarea poetică. „Acest volum se află în prelungirea celor anterioare. Autorul e mult mai stăpân pe uneltele sale, ştie ce i se potriveşte, ştie cum să exprime acest lucru. Tematica, instrumentele sunt cele dinainte. Este fidel şi unei anumite priviri asupra existenţei, asupra sinelui. Daniel Bozga are deja un spaţiu liric care este numai al lui, un spaţiu care îl delimitează în peisajul contemporan”, a adăugat Delia Muntean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.