Într-un context în care presa independentă se confruntă cu numeroase provocări, închiderea unui ziar precum “Gazeta Sporturilor” reprezintă o pierdere semnificativă pentru diversitatea și accesibilitatea informației. Maramureșeanul Răzvan Luțac, jurnalist la Gazeta Sporturilor, împărtășește perspectivele sale cu privire la impactul acestei închideri asupra libertății presei și jurnalismului independent în România. Într-un interviu exclusiv pentru “Graiul Maramureșului”, Răzvan Luțac dezvăluie momentele semnificative din cariera sa la ziarul pe care l-a iubit, oferă sfaturi pentru tinerii jurnaliști și analizează viitorul jurnalismului în țară, în ciuda dificultăților cu care se confruntă presa independentă.
Reporter: Cum crezi că închiderea acestui ziar va afecta libertatea presei și jurnalismul independent în România?
Răzvan LUȚAC: Din păcate, închiderea ziarului afectează accesul multor persoane la informație. Sunt oameni care își luau știrile din sport din ziar, mii de oameni care, în momentul acesta, nu mai au sursa (aproape) zilnică de informare.
Colegii mei vor încerca, în continuare, să informeze publicul. Sigur, acum doar în varianta online.
Cât timp actuala echipă rămâne la GSP.ro, sunt sigur că poate rămâne o sursă de încredere pentru informații din sport.
R.: Care au fost cele mai semnificative momente din cariera ta ca jurnalist la Gazeta Sporturilor?
R.L.: Ziarul “Gazeta Sporturilor” a fost visul meu încă din copilărie. Trebuie să spun că primul meu material în ediția tipărită a fost, ca maramureșean, despre un maramureșean: Vasile Marchiș, rămas singurul român campion la fotbal în Finlanda.
El e din Bistra, centrul comunei cu același nume din nordul județului nostru, de care aparține și satul meu, Valea Vișeului. Sigur că a însemnat mult materialul despre el, așa cum a contatat când, în 2016, la numai 23 de ani, am fost trimisul ziarului la Campionatul European de Fotbal din Franța.
Ori în 2019, când am trăit, alături de echipa națională de tineret, emoția unei semifinale de Campionat European, în Italia. La fel, investigațiile cu echipa ziarului au contat mult pentru mine.
Aș selecta mult mai multe momente, însă nu vreau să lungesc răspunsul.
R.: Ce mesaj ai pentru tinerii jurnaliști sau cei care doresc să intre în această profesie în contextul actual?
R.L.: Le spun să își vadă de vis și să atragă atenția mereu, încă din primele zile într-o redacție, dacă simt că e ceva în neregulă.
Dacă cineva vrea să intervină în munca lor. Trebuie să rețină că datoria lor este să informeze publicul.
R.. Cum vezi viitorul jurnalismului în România, în ciuda dificultăților cu care se confruntă presa independentă?
R.L.: Jurnalismul nu poate să dispară. Este o instituție aparte a statului, chiar dacă traversează, uneori, perioade cenușii.
Mai mult, România trebuie să aibă mare grijă de presa locală, de unde vin cele mai multe știri către public, în paralel cu cea națională.
E mare nevoie ca publicul să observe unde se face presă adevărată la nivel local și să aibă grijă de acele cotloane. De-acolo poate porni revirimentul presei.
Presa locala e o mizerie si asta propaga. De ce sa ai grija de ea? Raspandeste numai stiri negative, violente, abjecte. Noi in Maramures avem mai multe exemple.