În Sighetu Marmaţiei – povestea unei şcoli ce n-a fost să fie…

0
2103

Municipiul Sighetu Marmaţiei are o şcoală nouă cu 16 clase, dar niciodată folosită, ce n-a apucat să fie şcoală. Nici nu va mai fi. Primarul Vasile Moldovan ne explică strania situaţie a unei construcţii mari ce aşteaptă să îşi găsească rostul.

“A fost ridicată din fonduri guvernamentale şi pornită să fie o şcoală cu 16 clase. N-a fost niciodată terminată, nu s-au făcut niciodată cursuri. E lângă Sala polivalentă. Nu o mai putem ţine aşa. E drept, între timp s-au închis şcoli (nr. 1, şcoala Iapa, Cămara 3, Şugău 4), a scăzut numărul copiilor, s-au comasat, acum n-ar mai fi nevoie de ea. Aşa că ne luptăm în hăţişuri birocratice să-i dăm o altă folosinţă. E în proprietatea Statului Ro­mân, am cerut-o ministerului de resort s-o preluăm la primărie, stă degeaba, nu s-a lucrat acolo de zece ani. Când colo, încurcături, că cică Statul are investiţii în curs. N-are… Până la urmă, am tot insistat şi am primit-o. Acum avem altă dilemă, ce facem cu ea. Am decis să facem proiect, îl depunem şi la PNRR şi la AFM, să o transformăm în centru multifuncţional, de genul unui internat şcolar cu regim hotelier. Am înfiinţat clasă sportivă, vom mai înfiinţa. Ar ajuta. Sighetul şi toată partea asta de Maramureş nu are o policlinică sportivă, nici Borşa ori Vişeul, toţi merg în Baia Mare pentru aşa ceva. Ar încăpea şi o asemenea policlinică”, spune edilul.
În imediata vecinătate, stă o altă clădire utilă, Sala polivalentă, finanţată de CNI şi lăsată baltă. Numai că aici autoritatea locală s-a pus de acord şi a început reabilitarea interioară a clădirii, deo­camdată din bugetul lo­cal. Reamintim, pentru a zecea oară. Maramureşul e plin de clădiri fără utilitate, unele noi, altele începute şi neterminate. Mare parte din ele nefolosite. Recent, comuna Bă­iuţ a avut curajul să dărâme două asemenea şcoli ce nu mai puteau fi salvate. În alte părţi, încă se mai poate salva. Şi chiar dacă nevoile comunităţilor şi ale românului s-au schimbat, în ultimele decenii, nu ne spuneţi că nu e nevoie de internate pentru copiii de la ţară, de cămine de bătrâni, de grădiniţe cu program prelungit, de centre de primire pentru oamenii străzii…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.