Analiză • Alba-neagra cu salariile profesorilor și „buget istoric” la Educație

0
106

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat luni noaptea că salariile profesorilor vor crește cu 20% în 2024, această majorare urmând a se realiza în două etape: 13% de la 1 ianuarie și încă 7% de la 1 iunie. „Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an”, accentuează ministrul. Practic, profesorii au fost păcăliți și vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea OUG 57/ 2023, adoptată în plină grevă.

• „ordonanța din vară (…) vorbea despre o creștere de 50%”

Greva generală desfășurată în perioada mai-iunie 2023, cea de-a patra în sistemul educațional de la Revoluția din 1989, a rămas memorabilă atât pentru durata sa prelungită, cât și pentru solidaritatea sindicaliștilor. Pe parcursul celor trei săptămâni de protest, participanții au ieșit în stradă, au revendicat drepturi, au susținut demnitatea și au purtat negocieri.
Această grevă a fost caracterizată de intensitatea emoțiilor, cu oameni care au traversat rapid stadii diverse, trecând de la neîncredere la empatie, de la neputință la entuziasm, și de la furie la speranță.
În esență, greva generală din mai-iunie 2023 a fost animată și de speranța fermă a participanților de a obține îmbună­tățiri semnificative în ceea ce privește salariile lor.
„Există ordonanța din vară, sigur, care vorbea despre o creștere de 50% de la 1 ianuarie raportat la noua grilă pentru Educație, care, însă, din păcate, nu este în vigoare pentru că legea salarizării unitare nu e finalizată. În acest context, Guvernul și federațiile sindicale ale cadrelor didactice, ale personalului din Învățământ, au discutat în ultimele săptămâni care ar fi o creștere realistă, bazată pe posibilitățile pentru anul viitor, dar care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică”, declara recent ministrul Educației.

• în ultima zi de grevă generală: salariul pentru debutanți – 4.600 de lei

În plus față de creșterea de 20%, directorii, directorii adjuncți, inspectorii școlari și personalul cu funcții de conducere vor beneficia de o majorare suplimentară de 1.500 de lei.
În prima parte a lunii noiembrie, Ligia Deca modifica, însă, tonul discursului referitor la creșterile salariale promise angajaților din domeniul Educației pentru 1 ianuarie 2024, afirmând că discuțiile actuale se bazează pe proiecția bugetară pentru anul următor, iar creșterile vor fi determinate în funcție de aceasta.
Retrospectiv privind, la data de 5 octombrie, Ligia Deca aducea în discuție posibilitatea ca legea salarizării să nu fie finalizată până la data de 1 ianuarie, precizând că, în cazul acestui scenariu, este necesar să găsească o soluție inclusiv în cadrul legislației actuale, astfel încât profesorii să primească ceea ce li s-a promis.
În ultima zi de mandat a cabinetului Ciucă, ministrul Muncii, Marius Budăi, însoțit de ministrul Ligia Deca, în timpul ultimei zile de grevă generală a profesorilor, a anunțat că salariul pentru profesorii debutanți va fi de 4.600 de lei net începând cu 1 ianuarie 2024. Această modificare era în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență 57/ 2023 și cu grilele existente la momentul respectiv, stabilite în urma negocierilor cu sindicatele.

• buget stabilit fără „mărimea cu care vor crește salariile profesorilor”

Comparativ cu salariul de 3.300 de lei stabilit pentru profesorii debutanți conform grilelor din OUG 57 pentru luna iunie 2023, creșterea până la 4.600 de lei reprezintă, practic, o diferență de 1.300 de lei, ceea ce echivala cu o creștere procentuală de 40%.
Potrivit informațiilor furnizate în presa centrală, Ministerul Educației ar urma să primească pentru anul viitor o suplimentare de 21,8 miliarde de lei față de execuția bugetară din 2023. Trebuie menționat că bugetul alocat Ministerului Educației pentru anul curent a fost de 32,5 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat. De asemenea, este important să subliniem că premierul Ciolacu a declarat că a finalizat bugetul fără a stabili „mărimea cu care vor crește salariile profesorilor”.
Prin extrapolare, se ajunge la concluzia că, pentru anul 2024, Ministerul Educației va dispune de un buget de aproximativ 57,5 miliarde de lei, iar dacă se mizează pe alocarea de 4,1% din PIB ar însemna pentru 2024 un buget de 71 miliarde de lei pentru Educație.

• nici „bugetul istoric” nu ajunge

Tot luni, dimineața, prim-ministrul Marcel Ciolacu anunța, așadar, că se propune un buget “istoric” pentru Educație, cu o creștere de 60%, adică 4,1% din totalul bugetului. Ciolacu a mai exprimat dorința ca proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 să fie transparent din punct de vedere decizional în cursul aceleiași zile și să fie aprobat în Parlament până la Crăciun.
Chiar și așa, „Educația va avea în continuare prea puțini bani”, crede fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu.
În ceea ce privește majorarea salariilor profesorilor, întrebat dacă s-a luat o decizie în acest sens, Ciolacu a trecut rapid peste subiect, afirmând că aceasta va fi decisă în colaborare cu liderii sindicali în zilele următoare.
Marile promisiuni ale Guvernului care au determinat încheierea protestului de amploare al profesorilor din vara aceasta vizau majorarea salariilor cu 39,4%, conform unui calcul bazat pe salariul debutantului.
Însă, în mai puțin de șase luni de la aceste asigurări ferme, se servește acum această Ordonanță care prevede o creștere de doar 13% a salariilor profesorilor începând cu 1 ianuarie.

• o nouă grevă la orizont?

Acest demers vine categoric în contradicție cu cererile profesorilor care, în timpul grevei ce a mobilizat masele în vară, solicitau dublarea salariului debutantului, atunci fixat la 2.400 de lei.
„Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”, spunea pe 15 iunie 2023 Marcel Ciolacu, pe atunci doar președinte al PSD.
Toate acestea se întâmplă într-o Românie care ocupă poziția a doua de la coadă în Uniunea Europeană la nivelul competențelor în matematică, științe și lectură/ citire.
De asemenea, țara noastră se situează pe ultimul loc în clasamentul a 81 de state și economii în ceea ce privește echitatea în sistemul educațional și se confruntă cu o rată a analfabetismului funcțional de aproape 50% în domeniul matematicii.
Între timp, profesorii se simt trădați, afirmă că această creștere de 13% nu compensează nici măcar rata inflației și organizează sondaje pe platformele de socializare cu privire la posibilitatea unei noi greve, în timp ce elevii își arată susținerea.

USR și Forța Dreptei au depus tot luni, 11 decembrie, o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, acuzând-o că nu a reușit să pună în aplicare nicio reformă semnificativă în învățământul românesc și că a menținut sistemul într-o stare dezastruoasă, lucru confirmat recent și de rezultatele extrem de slabe obținute la testele PISA.
Ligia Deca este, de asemenea, acuzată că a cenzurat raportările referitoare la procentul de analfabetism funcțional înregistrat în România, în încercarea de a ascunde problemele grave din sistemul educațional…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.