Mai multe școli din Maramureș vor beneficia de finanțare prin PNRR, componenta C15, Educație, pentru a deveni „verzi”. Banii vor fi folosiți pentru renovarea sau construirea de „școli verzi”.
Ministerul Educației a publicat lista intermediară a proiectelor cu punctajele obținute în etapa de evaluare calitativă în cadrul apelului PNRR, „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”. Pe lista de la nivel național, figurează 206 unități de învățământ care vor primi finanțare pentru acest capitol. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi – cel mult 8 milioane de euro pe proiect.
La nivelul județului Maramureș au fost admise pentru finanțare proiectele ce vizează reabilitarea Școlii Săsar, comuna Recea, reabilitarea Școlii Gimnaziale Valea Vișeului, comuna Bistra, reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale din Remetea Chioarului, reabilitarea Școlii Gimnaziale Șieu și construirea unei Școli Verzi la Groși. De asemenea, se vor aloca bani pentru creșterea performanței energetice la Liceul Borșa, creșterea performanței energetice a Școlilor Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Nicolae Iorga” și „Nichita Stănescu” din Baia Mare. Finanțarea PNRR a fost câștigată și de proiectele „Școală Verde – Liceul Tehnologic Tăuții Măgherăuș” și „Școala Verde – Școala Nr. 1 Seini”.
Procedura prevede că „după finalizarea procesului de evaluare, pentru proiectele selectate în urma procedurii competitive, Ministerul Educației redactează Nota de aprobare a proiectului și Contractul de finanțare. În baza Listei finale, aprobată prin ordin al ministrului educației, se va transmite o Scrisoare de aprobare a grantului, adresată fiecărui beneficiar care urmează să semneze un Contract de finanțare, care va detalia condițiile de implementare”.
Școlile verzi „vor fi școli prietenoase cu mediul și performante, care oferă mai multe avantaje elevilor, profesorilor, părinților și comunității, fiind construite cu mai multă lumină naturală, cu o ventilație mai bună și materiale de construcție ecologice, cum ar fi covoarele și vopsitoriile din materiale naturale, reciclabile. Costurile de exploatare pentru energie și apă într-o școală ecologică pot fi reduse cu 20% până la 40%”, informează Ministerul Educației.