Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat recent că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor. „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”
În prezent, pentru instalarea sistemelor audio-video în sălile de clasă, este necesar acordul părinților și al profesorilor. Ministrul Educației a precizat că înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice.
Părinții consideră și ei că sunt binevenite aceste camere de supraveghere audio-video, dar cred că inițiativa va fi greu de implementat. „Aceste sisteme de supraveghere, din punctul meu de vedere, sunt binevenite și vor reduce numărul de incidente” în școli, dar în rândul părinților „există două tabere” pe această temă, a afirmat președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache. Reprezentantul părinților a adăugat că în această săptămână vor fi purtate discuții cu ministrul Educației pe această temă, să se poată face diligențele necesare „astfel încât să nu fie încălcată legea și directorii să poată să dea drumul la aceste sisteme de supraveghere la nivelul unităților”.
Informațiile primite de la inspectoratele școlare arată că, în anul școlar trecut, au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență în școli. Cele mai multe dintre actele de violență raportate se încadrează în categoria „atac la persoană”, aproximativ 73% dintre ele. Aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar, în anul școlar 2022-2023.