Artistul contemporan, Mircea Bochiș, invită iubitorii de artă să pătrundă în „Camera densă”, la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 18 iulie, în prezența unor personalități importante din lumea culturală.
Despre Mircea Bochiș s-a spus că poartă, ca oricare artist contemporan din Baia Mare, povara a ceea ce s-a întâmplat pe linie artistică în municipiu, dar se descurcă onorabil, aducând un altfel de abordare a stilului pictural, reușind să reabiliteze unul din personajele de bază ale Genezei, Eva în luptă cu șarpele.
Într-o societate invadată de evenimentele mondiale care își fac simțite efectele în traiul nostru imediat, prezența la vernisajul expoziției lui Mircea Bochiș stârnește pe bună dreptate unele întrebări referitoare la sensul participării la un astfel de eveniment, după cum a remarcat Dalina Bădescu, critic de artă și artist vizual.
„De ce este important că suntem azi aici? Mircea Bochiș ne pune în față natura timpului, ne pune să ne gândim la ce înseamnă timpul. Găsim aici o lume desprinsă de cotidian, nu are nimic de-a face cu comentariul politic, Mircea Bochiș este spontan cu noi. Sunt secvențe dintr-un univers în afara oricărei axe carteziene a timpului”, a punctat Dalina Bădescu.
„Literatura este îmbogățită din întâlnirea cu Mircea Bochiș”, completează Cristian Pătrăsconiu, scriitor, redactor șef adjunct la Revista România Literară.
La rândul său, criticul de artă, Pavel Șușară, este de părere că „Mircea Bochiș preia, e sedus de o energie, de un duh al locului, Baia Mare este un ținut multitematic. Combinația culorilor, de multe ori agresivă a devenit element de referință. Mircea Bochiș în pictura lui are din Școala de Pictură din Baia Mare această fascinație a zonelor cvasi crepusculare în care prezența umană e efigie, nu are nimic din ce se întâmplă în compozițiile figurative, ci totul e adus în același plan”.
„În spatele acestei tridimensionalități” apare obsesiv prezența feminină. „În viziunea lui, lumea nu începe cu crearea lui Adam și extragerea Evei ca o consecință a creației inițiale, ci femeia este fondatoarea acestei lumi. Într-un anumit fel, Mircea Bochiș o reabilitează pe Eva, o scoate din zona blestemului. Găsim cruzimea culorilor, juxtapunerile puternice, în fundal, în rest aproape că este o meditație de sihastru care încearcă să judece începuturile și să repună în drepturi cel mai nedreptățit personaj al Genezei, Eva cea asociată cu șarpele”, a conchis Pavel Șușară.
Expoziția lui Mircea Bochiș va putea fi vizitată până în 15 septembrie, de marți până duminică, între orele 10 – 17.