Satul Breb are mai multe pensiuni decât un județ întreg

0
2394

Satul maramureșean Breb a devenit cunoscut în toată țara după ce două case din lemn au fost asociate cu numele regelui Charles, la vremea aceea, prinț. Casele vechi, din lemn, au fost achiziționate și reabilitate de o fundație ce aparținea monarhului britanic.

Deși situația s-a schimbat între timp, satul a rămas celebru și o mulțime de străini și-au cumpărat acolo case. Ba, mai mult, o mulțime de localnici și-au făcut pensiuni, după ce au văzut că se poate trăi din turism foarte bine.
Așa se face că, în momentul de față, satul Breb are 62 de unități de cazare, după cum arată Teofil Ivanciuc, de la Organizația de Management al Destinației (OMD) Maramureș.
”Un număr de 62 de structuri de cazare sunt autorizate acum de către Ministerul Turismului în cel mai renumit și căutat sat maramureșean, Breb. Altfel spus, aproximativ una din fiecare 7 case din localitate este pensiune turistică” – a explicat el.
De altfel, conform cifrelor oficiale, sunt județe întregi cu mai puține structuri de cazare, mai arată Teofil Ivanciuc.
”La polul opus, întregul județ Teleorman are în total 28, județul Ialomița – 29, județul Călărași – 45, iar județul Olt – 57 de structuri de cazare” – mai arată el.
Ce le place turiștilor la Breb?
Pentru noi, maramureșenii, care locuim aproape și care suntem de-ai locului, nu e mare lucru. Însă pentru străinii care vin aici pentru prima dată, impactul e mult mai mare. Unii văd pentru prima oară casele din lemn, vechi de sute de ani, drumuri ”de țară”, așa cum erau odinioară, obiceiuri sau meșteșuguri cum erau pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri.
Identitatea culturală este păstrată așa cum a fost moștenită din străbuni, iar străinii care s-au stabilit în sat nu fac altceva decât să o perpetueze.
Unii turiști se cazează aici, pentru a urca apoi la Creasta Cocoșului. Alții merg să viziteze „Tăul Morărenilor”, de asemenea, o rezervație naturală ca și Creasta Cocoșului. Alții vizitează mănăstirea Bârsana, care nu e foarte departe. Alții vin „la căsâle luʼ prințu”, cum spun localnicii.
Creasta Cocoşului, care se vede din sat, oferind o imagine spectaculoasă. Este o rezervație naturală declarată arie protejată. Gruparea de stânci vizibilă din sat este un rest de crater vulcanic care s-a păstrat intact, având aspectul unei creste de cocoș, de unde-i vine denumirea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.