La nivelul județului nostru, în special copiii sunt cei care au nevoie de tratamente medicale planificate în străinătate. Conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, aceste servicii medicale se fac în baza formularului S2.
La nivelul anului trecut, instituția a eliberat 9 astfel de documente, dintre care 8 au fost pentru micuții pacienți. În ceea ce privește asistența medicală transfrontalieră, doar 20% din totalul cazurilor sunt reprezentate de copii.
„Pentru tratament planificat în baza documentului portabil S2 cei mai mulți pacienți se adresează clinicilor din Germania, iar pentru asistenta transfrontalieră celor din Ungaria și Austria. În ceea ce privește asistența transfrontalieră, copiii reprezintă aproximativ 20% din cazuri, iar în ceea ce privește tratamentul planificat aproximativ 90%. În anul 2023, dintr-un total de 9 documente portabile S2, 8 au fost eliberate pentru copii. Cel mai tânăr pacient pentru care s-a eliberat documentul portabil S2 a fost un nou-născut. În cazul copiilor predomină intervențiile chirurgicale foarte complicate” – a declarat jr. Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureș.
Trebuie precizat că numărul persoanelor care beneficiază de asistența medicală transfrontalieră și tratament planificat nu este în creștere, în județul nostru. De asemenea, nu se constată o creștere, față de anul trecut, a sumelor decontate pentru asistența medicală transfrontalieră și tratament planificat.
Asigurații pot beneficia de tratament medical planificat în statele membre UE / SEE / Elveția / UK.
În acest sens, CAS Maramureș eliberează documentul portabil S2 dacă serviciile medicale care urmează a fi acordate se regăsesc printre cele cuprinse în pachetul de bază de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, însă aceste servicii nu pot fi efectuate într-un interval de timp util în niciuna dintre unitățile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii.