Angajații Spitalului Județean de Urgență Baia Mare sunt învățați să se poarte cu pacienții

2
494

Nu este o noutate faptul că sunt mulți pacienți nemulțumiți de atitudinea anumitor angajați ai Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, care se plâng de felul uneori urât sau chiar de-a dreptul umilitor în care sunt tratați.

Nu este o noutate faptul că sunt mulți pacienți nemulțumiți de atitudinea anumitor angajați ai Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, care se plâng de felul uneori urât sau chiar de-a dreptul umilitor în care sunt tratați.
Conducerea unității medicale recunoaște că este loc de mai bine la acest capitol și că degeaba faci investiții doar în aparatură și modernizare de spații, dacă nu te îndrepți și spre factorul uman. Pentru a îmbună­tăți situația, s-au făcut primii pași prin realizarea unor traininguri de comunicare, destinate salariaților spitalului. Pentru început, la aceste “cursuri” au participat asistentele medicale, deoarece ele intră în contact atât cu pacienții, cât și cu medicii.
“Faptul că avem foarte buni specialiști, asta nu vine cu o garanție a calității umane a oamenilor pe care i-am angajat. În acest sens, doresc să știți că, începând cu 1 septembrie, am inițiat niște cursuri de comunicare. Am început cu asistenții și feedbackul este foarte bun. Cursurile, pe care noi le numim training-uri au fost inițiate aici în spital, cu echipa noastră de psihologi clinicieni pe care i-am rugat să structureze niște cursuri de comunicare pe paliere profesionale. Vizăm comunicarea între angajați, între categorii profesionale și în cadrul aceleiași categorii profesionale și comunicarea cu pacienții. Aceste traininguri sunt modulare. Încercăm să reparăm în părțile esențiale, lucrurile care nu funcționează foarte bine. Dar sunt 2.300 de angajați și asta nu este cel mai ușor lucru. Dar se întâmplă”, a declarat dr. Lucian Bogdan, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Contează mult și ambientul

Cel mai adesea, primul contact al pacienților cu spitalul se face fie în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), fie în ambulatoriul de specialitate. Pentru a crea un confort ridicat, UPU a fost de curând renovată, iar spațiile de așteptare ale pacienților sunt mult mai prietenoase. Același lucru urmează să se întâmple și-n ambulatoriul integrat, care se află în reabilitare.
„UPU și ambulatoriul sunt interfața spitalului cu comunitatea. În sensul că oamenii vin și primul contact pe care îl au cu spitalul se întâmplă fie în UPU, fie în ambulator. Nimeni nu vine la spital că este fericit, ci pentru că are probleme. Cred că primul impact este important în starea de spirit a pacientului care automat se va reflecta și-n starea de sănătate”, a mai precizat dr. Lucian Bogdan.

Comportament sfidător în cazul unor angajați

Unii pacienți spun că au avut și experiențe bune, dar și unele neplăcute în spital, semn că ține de fiecare angajat cum se comportă cu cei din jur. “Am avut experiențe plăcute și neplăcute. Neplăcute când se comportau cu tine ca și cum tu trebuia să știi deja cum trebuie să stai la un anumit aparat, atitudine sfidătoare, ca și cum ei le știu pe toate, dar și atitudini de genul parcă i-ai deranjat. Au fost și experiențe plăcute, cu oameni care știau să își facă meseria și te-au tratat normal. Eu zic că depinde de fiecare în parte. Unde zic eu că lasă de dorit mult e la UPU. Acolo nu ești tratat deloc așa cum ar trebui. Nu ești întrebat de ce ai venit, nu se interesează nimeni de ce ești acolo, ba dacă întrebi ceva, ți se spune să îți aștepți rândul și să ai răbdare…”, a mărturisit un pacient, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

 

2 COMENTARII

  1. Mai trebuie făcute și cursuri de specializare a asistentelor în anumite domenii elementare cum ar fi recoltarea de sânge! Mă refer la asistentele de pe secții și de la ambulator !! Pur și simplu te ciuruiesc nu știu să găsească și să facă o recoltare.Cand ieși de acolo ieși plin de vânătăi! Mergi la laboratoarele private nici nu simți când ți-au recoltat probele .La spital pe secție tot se plimbă una după alta și se cheamă una pe alta.Ba… mai dă și vina pe pacient că sa speriat și din acest motiv nu vine sângele.Marea majoritate a bolnavilor externați ies cu vânătăi și venele distruse !! Deci rog cursuri periodice că ies din școala sanitară praf.Invata pe suferința oamenilor bolnavi și a celor care nu au curajul să zică ceva !!!

  2. Cred că primul impact este important în starea de spirit a pacientului care automat se va reflecta și-n starea de sănătate”, a mai precizat dr. Lucian Bogdan.

    un comentariu inteligent. sa vedem si punerea in practica.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.