Artistul plastic, Octavian Bufan, a lansat o invitaţie la meditaţie asupra parcursului său artistic, într-o expoziţie Retrospectivă. Lucrările ne dezvăluie relaţia aparte pe care artistul o are cu natura înconjurătoare. Expoziţia „Retrospectivă-Vegetal” poate fi admirată la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare până în 28 octombrie.
Curatorul expoziţiei, conf. univ. dr. Greti Papiu, accentuează că „lucrările expuse în această selecţie expoziţională se constituie pentru autor ca nişte operaţiuni de autointerogare şi descoperire totodată, oferind privitorului ocazia de a arunca o privire fascinantă la spaţiul dintre experienţă şi imaginaţie. O cromatică reţinută şi elegantă este folosită pentru a construi compoziţiile care sunt aproape retoric fragmentare, metaforice şi totuşi inteligibile. Fiecare pânză devine parcă o incursiune într-un spaţiu scufundat într-o ceaţă implauzibilă, abia perceptibilă, pe alocuri sticloasă, cu subtile accente vizibile. Copacul se transformă, se metamorfozează în Semn plastic şi devine pentru Octavian Bufan o stare lăuntrică, un sentiment, emoţie, un gest plin de înţelesuri şi semnificaţii, completat de linia ca element de limbaj plastic ce vine să ocupe un rol major în compoziţiile sale ca generatoare de ritm ale compoziţiilor”.
Pata plastică se diversifică în lucrările lui Octavian Bufan „în multiple structuri de materii colorate ce umple spaţiul pictural cu ample jocuri ce stau fie sub semnul unei fragilităţi suprinzătoare învăluite de un calm cromatic inedit, fie în tensiuni vibrate şi profunzimi nebănuite”, a adăugat artistul plastic, Greti Papiu.
În lucrările artistului Octavian Bufan, predomină griul colorat care pe alocuri face loc albastrului.
„Cromatica sa rezidă din ample game de griuri colorate juxtapuse din când în când celor neutre, ce scufundă peisajele sau motivele vegetale într-o «cenuşă» atemporală, care doar pe alocuri face loc unui albastru timid şi blând, fie îndepărtat şi pătrunzător, ce se desprinde şi vine în prim-plan, amintind de eterna legătură a spaţiului teluric şi celest. Lucrările sale sunt inundate fie de lumina calmă a dimineţii, fie de cea senină de la miezul zilei, contrapuse apoi compoziţiilor pe fond întunecat ce ne duc cu gândul spre apus sau chiar nocturn, care emană cumva o atmosferă de însingurare, de copleşire”, a punctat curatorul expoziţiei.
Octavian Bufan alege prin intermediul acestei expoziţii retrospective să prezinte privitorului parcursul său „în ceea ce priveşte abordarea motivelor tipologice şi estetice ale picturii de peisaj, schimbând puţin registrul spre o sondare a motivului vegetal, văzut când din perspectiva unui microcosmos, când din cea a unui macrounivers al transpunerilor vizuale, asemeni unor amintiri personale ale autorului despre locuri şi spaţii naturale ştiute doar de el”, a concluzionat Greti Papiu.