Iazul de la Bozânta și poluarea pe care o provoacă praful de steril ridicat de vânt an de an, a ajuns din nou în atenția opiniei publice, după ce, în Baia Mare, a avut loc o întâlnire la Primăria Baia Mare, la care au luat parte parlamentari, autorități de mediu, administrații locale și județene, experți, oameni din societatea civilă, dar şi maramureșeni care trăiesc de ani de zile în umbra poluării.
Despre efectele nocive pe care praful de steril le are asupra sănătății a vorbit și dr. Costache Chertif, senator de Maramureș. Într-o vizită la fața locului, acesta a atras atenția asupra faptului că, particulele fine ajung în plămâni și pot provoca afecțiuni grave.
„Suntem norocoși pentru că este umed și nu este ridicat praful în atmosferă. Dar vara, când este secetă și bate vântul, toate satele din jur sunt afectate de praful toxic care este depozitat aici. O singură soluție există, ecologizarea din start a zonei și eventual să se exploateze tot sterilul care conține metale grele și metale rare. Vedem pe pomii care sunt în jurul iazului, ce poate să facă toxicitatea acestui depozit. Totul este uscat, este arid. Atunci când este uscat aici și aerul se ridică cu vântul ia praful acesta toxic și-l duce peste tot. Problema cea gravă este că particulele acestea fine se opresc la nivelul plămânilor și vă dați seama ce complicații pulmonare poate să dea” – a declarat dr. Costache Chertif.
Acesta a luat cuvântul și în cadrul dezbaterii care a avut loc în Tăuții-Măgherăuș, în luna ianuarie, unde a semnalat faptul că numărul cazurilor de cancer în Maramureș a crescut îngrijorător.
„Numărul de cancere pulmonare în județul Maramureş este de patru ori mai mare decât acum 15 ani. Numărul de malformații congenitale este de 3 ori mai mare la copii. Numărul de cancere digestive, de infecții respiratorii, de boli cronice respiratorii. Acele particule PM 10, se duc în alveola pulmonară și apare insuficiența respiratorie cronică și de aici cancerul pulmonar este la un pas. Să nu mai vorbim de depunerile de stronțiu, cesiu și cadiu în structura oaselor și apariția cancerului osos” – a punctat dr. Costache Chertif.
Și cetățenii care locuiesc în apropierea Iazului de la Bozânta au semnalat faptul că, tot mai multe persoane din zonă se îmbolnăvesc de cancer.
„Propuneri sunt din toate părțile, dar apoi veți pleca și noi rămânem cu poluarea. Vom începe din nou să vedem norii de emisii cu metale grele și cianuri și de la 4 km. Sănătatea și viața omului este pusă în pericol cu acordul celor din jur. Noi rămânem cu poluarea. În spatele iazului sunt cinci case, cu cinci bolnavi de cancer. Nu știu dacă este o coincidență sau nu” – a declarat revoltată o doamnă care locuiește în zonă.
Și la dezbaterea din ianuarie, care a avut loc în Tăuții-Măgherăuș, localnicii au declarat același lucru. Unii au mărturisit că „gustă” praful când bate vântul.
„Eu stau la aproximativ 1.000 de metri de iaz și știu și gust praful acela de fiecare dată. De 22 de ani, de când stau în Bozânta, am studiat satul, unde mor oameni pe capete și nu se întreabă nimeni nimic. Pe strada mea nu mai găsești om, unul ici, unul colo, în rest toți o murit” – a declarat o localnică.
„Vă dați seama ce complicații pulmonare poate să dea”
Sigur că ne dăm seama. E vorba de cancer.
Aurul a plecat în Anglia și noi am rămas cu poluarea. Drept îi!? Îi dreptate?
Pe deasupra mai avem și poluarea „prin suspensiile cancerigene” din fabricile nou apărute după revoluție… Nu e aerul 100% curat unde lucrezi? Ești afectat!
Cere aer curat și nu te lasă călcat!