„Părinți diriginți”, un nou proiect lucacist

0
468

O interesantă lecție de viață, pragmatism material – pragmatism moral, de un didacticism bine dozat și camuflat, a oferit, în 18 februarie, doamna jurist Georgeta Velea în cadrul proiectului „Părinți diriginți” al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, fiind primul părinte care a spart gheața cu o temă bine gândită, pragmatismul cotidian, în care a relevat aspecte pozitive, capcanele și piedicile acestuia.
Pornind de la definiția de dicționar și etimologia termenului, <gr. pragma=acțiune, carismatic și persuasiv, dezbaterea, care a alternat atât raționamente de tip inductiv, cât și deductiv, a pus sub lupă problema alegerilor, a alternativelor, a aparențelor. „În această etapă, adolescentină, importantă e acumularea cantitativă, capacitatea de a alege în viață opțiunea care „ne crește, întru desă­vârșirea profesională, chiar dacă, la prima vedere, opțiunea nu e chiar în interesul nostru. Astfel, potrivit dirigintei de-o clipă, „un om pragmatic știe să evite acțiunile care nu-i sunt utile, ba chiar îi dăunează. Tatuajele sunt o necesitate? Condica de prezență semnată cotidian în puburi aduce vreun folos? Există beneficii ale fumatului? Ce facem dacă găsim un portofel, fără acte de identitate, dar burdușit cu 50.000 euro? Momentele interogative au fost dublate de altele, de reflecție, iar îndemnul, moralizator, al doamnei Georgeta Velea a fost ca tinerii să fie pragmatici, adică să fie atenți la acțiunile lor, la relațiile pe care le au, să elimine acțiunile negative și să-și sporească șansele” – a punctat prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, diriginte.
Iată câteva dintre impresiile auditorilor, colectivul clasei a IX-a D, profil Web design, care au preferat să nu-și decline identitatea: Dan – „O oră de dirigenție foarte interesantă, cu un subiect folositor nouă”; anonim – „În opinia mea, a fost o oră de dirigenție interesantă… dânsa știe cum să-și folosească cuvintele pentru a ne stârni interesul față de subiectul în discuție, dar în același timp, ne testa gândurile, moral, prin faptul că ne făcea să ne descriem pe noi înșine indirect, prin intermediul unui elev pragmatic, așa cum îl percepem noi”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.