Lacul Teplița din Sighet-Bocicoiu Mare, născut pompieristic, apoi abuzat, devine un adevărat ecosistem!

1
3183

Odinioară, lacul Teplița era un loc de picnic al sighetenilor. Ar fi fost făcut dintr-o greșeală, s-a excavat în albia veche a Tisei pentru pietriș, când se construia masiv în oraș, inclusiv pentru platforma industrială. Un fir de apă ce trecea pe acolo “întâmplător” a transformat balta în lac, i-a dat viață.

În anii 70-80, acolo erau debarcader, bărcuțe, ba punct de servire mici…pe una din insule, filigorii, mese de ping-pong. I s-a zis și “Balta lui Năsui”, după numele prim-secretarului care a decis să facă… lac și punct de divertisment muncitoresc. Apoi a fost populat cu pește. Și… au trecut anii. Regulile de odinioară nu se mai aplică, ba aflăm de la primarul municipiului că e și el nedumerit cum de lacul e pe teritoriul comunei vecine Bocicoiu Mare, fiind pe teritoriul Sighetului, de fapt. Într-adevăr, tot terenul de acolo, peste 300 de hectare, a aparținut nobilului Szaplonczay din Tisa, cel cu castelul și parcul dendrologic, (azi în ruină). Interesant, contele nu bănuise potențialul…abia acum, după exemplul Teplița, sub castel, spre râul Tisa, apar și alte bălți cu pește…

Revenind la Teplița, l-am găsit oarecum părăsit. Tot ce a fost vechi se distruge, de la trepte, amenajări, dar apar construcții noi, inclusiv un viitor han, aparent. Și firme, una peste alta. Nu e nici prea curat acolo. Se pescuiește însă, chiar dacă nu era deschis sezonul. Legenda spune că Teplița nu îngheață, unul dintre izvoarele ce-l alimentează ar fi termal. Dar abia acum, din cauza ignorării, lacul Teplița, de doar 4 hectare, devine un ecosistem.

Se aud broaște, pe lac sunt mai multe feluri de rațe sălbatice, inclusiv una interesantă, cu cap roșu. A fost văzută și țestoasa mică de baltă, au fost și bizami, șobolanii moscați, aduși odinioară pentru un echilibru ecologic. Insulele sunt superbe, nici urmă de iz de mici. Din păcate, construcțiile din jur sugerează că, oricând, se poate reveni la “ordinea anterioară”. La lacul cu fum de grătăreli și cu promenade.
Un scurt răgaz dat unui lac artificial, născut ca baltă de balastieră, care nu face decât să demonstreze evidența: lăsată în pace, natura exultă!!

1 COMENTARIU

  1. Lacul artificial a fost realizat prin investiția de peste 12 milioane lei la nivelul anilor 70 de către Consiliul Popular Sighetu Mrmatiei ,in regie proprie prin Serviciul de Gospodarie locală si muncă patriotică prestata de tineri voluntari din unitățile economice si licee sighetene plus militari în termen de la Unitatea de Grăniceri. Juristul Andrei Nasui a lucrat 42 de ani in administrația publica locala,cu stagii de notar in comunele Bocicoi,Rona de Jos si Iapa,apoi la plasa si raionul Sighet.Pret de 32 de ani a fost secretarul orasuluirespectiv municipiului Sighetu Marmatiei.Primul Consiliu local din 1992 a vrut să îl declare Cetățean de onoare iar lacul Teplita să îi poarte numele întrucât el a fost cel care vreme de 4 ani i a mobilizat pe salariații primăriei și pe voluntari să realizeze la ti,mp acest obiectiv construit pe un teren viran,mlaștini os plin de gunoaie,de la periferia SIGHETULUI. IMPORTANT e ca lacul a fost si este protejat,administrat si populat cu pește de AJVPS
    Maramures filiala Sighet.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.