În Spania și Turcia • Dezvoltare socio-emoțională prin mobilități europene pentru elevii Liceului de Transporturi Auto Baia Sprie

0
14

În perioada 27 aprilie – 3 mai 2025, două grupuri de elevi ai Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie au luat parte, concomitent, la mobilități Erasmus+, în cadrul proiectului ERASMUS+ 2024-1-RO01-KA121-SCH-000206537, anul I de implementare – UP – GRADE with ERASMUS+.
Grupul format din elevi de gimnaziu a fost găzduit de Novaschool Medina Elvira, Granada, Spania, loc în care elevii, însoțiți de profesoarele Ina Maria Moje și Adina Șindreștean, au avut parte de experiențe inedite alături de gazde, dar și de un grup de elevi din Polonia. Astfel, au participat la lecții, desfășurând activități care au vizat dezvoltatea abilităților sportive, culturale, de comunicare sau de dezvoltare a cunoștințelor lingvistice, au socializat și au legat prietenii. De asemenea, au vizitat împrejurimile, aflând despre faptul că regiunea în care se află produce 85% din uleiul de măsline al Spaniei și 45% din producția mondială, au admirat minunile arhitecturale.
Grupul format din elevi de liceu, însoțit de profesoarele Gabriela Pop și Timea Kiss, a fost găzduit de Seyhan Danișment Gazi Anadolu Lisesi din Adana, Turcia, unde au avut parte de o experiență educativă și culturală aparte, scopul principal al mobilității vizând dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale elevilor, un obiectiv esențial al proiectului, realizat prin implicarea în activități axate pe învățare prin colaborare și deschidere culturală. Elevii au participat la ore de limba engleză și artă, dar și la activități dedicate interculturalității, un cadru ideal pentru a învăța despre ceilalți, dar și despre sine. Au vizitat unele dintre cele mai vechi obiective turistice ale Turciei, printre care podul Anatolia sau Varda Viaduct și orașul Tarsus, descoperind istoria și cultura acestuia. Toate acestea rămân pentru ei experiențe de neuitat.
Tinerii au avut ocazia să socializeze cu elevii celor două țări, să observe în mod direct sistemul lor de învățământ și să schimbe opinii despre metodele de predare și învățare. A fost o oportunitate valoroasă de a descoperi asemănările și diferențele interculturale, dar și de a-și exersa și perfecționa limba engleză într-un context real de comunicare. Mai mult decât atât, experiența celor două mobilități Erasmus+ a însemnat pentru elevi un pas important în dezvoltarea lor personală. S-au confruntat cu situații noi, și-au testat limitele, au învățat să fie mai deschiși, mai empatici și mai toleranți. Și-au descoperit punctele forte și au înțeles cât de valoroasă este diversitatea, atât în educație, cât și în viață. Astfel de proiecte contribuie nu doar la îmbogățirea cunoștințelor, ci și la formarea unor tineri capabili să se adapteze, să colaboreze și să construiască punți între culturi, ne-a informat prof. Iolanda Sztrelenczuk.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.