Un grup de austrieci a îmbunătăţit viaţa copiilor din Breb

0
1218

Începînd cu această toamnă, cei 70 de preşcolari şi elevi ai ciclului primar din satul maramureşean Breb (comuna Ocna Şugatag) se bucură de condiţii prielnice desfăşurării procesului educaţional, după ce, vreme de zeci de ani, generaţiile de copii din această aşezare rurală de la poalele Munţilor Gutîi au fost nevoite să înveţe în spaţii improprii. Reabilitarea se datorează însă unor străini – doctorului Magnus Bitterlich şi grupului BIHIP din Austria – care, legînd o prietenie solidă cu părintele Călin Hosu, parohul comunităţii greco-catolice din sat, au decis să finanţeze renovarea clădirii. Iar după patru ani de la debutul lucrărilor, timp în care construcţia a fost nu doar reînnoită, ci şi consolidată, anul şcolar 2015-2016 a fost marcat de o festivitate în cadrul căreia comunitatea locală i-a primit cu braţele deschise atît pe binefăcători, cît şi pe exponenţii Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, care au mijlocit cu drag evoluţia acestui proiect atît de necesar pentru copilaşii din Breb.

O prietenie ce a început în urmă cu opt ani…

Povestea acestui act caritabil începe în urmă cu opt ani, cînd soţia preotului greco-catolic din Breb, Aurica, i-a cunoscut, la Sighetu Marmaţiei, pe membrii grupului austriac BIHIP. „Dînşii veneau acolo (la Sighet, n.r.) prin Forumul German, s-au împrietenit cu soţia mea, iar în primăvara următoare, în anul 2008, au venit la Breb. Era chiar a doua zi de Paşti. Le-a plăcut foarte mult aici şi am rămas prieteni. Pe urmă, am aflat că veneau în fiecare an la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi la casa de copii din Ocna Şugatag”, şi-a amintit pr. Călin Hosu. În anul ce a urmat, grupul BIHIP a revenit în Breb, dar de data aceasta a fost însoţit de mai mulţi studenţi. „Marcus (Bitterlich, n.r.) mi-a spus că i-a adus pentru a le arăta cum trăiesc alţii, cum e viaţa în alte părţi, pentru că ei, în Austria, au tot confortul pe care şi-l pot dori. I-am dus la şcoală şi au făcut fotografii, clădirea fiind într-o stare avansată de degradare. Tot atunci, cei din grup ne-au întrebat ce ar putea face pentru noi şi le-am spus că cel mai mult ar conta dacă ar face ceva pentru comunitate”, a punctat preotul greco-catolic din Breb.

gradi_081Filmul lucrărilor de renovare

Astfel, s-a conturat iniţiativa de a renova spaţiile în care învaţă în prezent 27 de copii în grupele de grădiniţă şi 43 de şcolari în clasele I-IV, clădirea fiind pe atunci proaspăt retrocedată parohiei greco-catolice din sat. „Lucrările au început în 2011 cu schimbarea geamurilor şi montarea altora, termopan. Ulterior, în fiecare an, s-a făcut cîte ceva. Astfel, s-a lucrat în interior, la reabilitarea pereţilor, amenajarea sălilor, racordarea clădirii la apă şi canalizare. Am schimbat toată pardoseala, cea veche fiind nu doar şubredă, ci şi montată, în urmă cu zeci de ani, direct pe pămînt. În săli era plin de praf şi era un risc pentru sănătatea copiilor şi dascălilor. 2013 a fost cel mai greu, fiind anul în care am consolidat fundaţia (clădirea e din 1913, n.r.). Tot în cadrul acestor lucrări, s-a schimbat întreaga instalaţie electrică, s-a recondiţionat acoperişul, s-au înlocuit jgheaburile. De asemenea, au fost amenajate toalete interioare şi au fost turnate trotuare în jurul şcolii. O parte din gard a fost schimbată, iar o alta – reparată”, a explicat pr. Călin Hosu, subliniind faptul că, tot datorită acestui grup de austrieci, elevii din ciclul gimnazial din sat se bucură şi de un laborator informatic.

gradi_025„Ridicarea şcolilor a fost o misiune a Bisericii”

Aşadar, după patru ani de la debutul acestor lucrări, anul şcolar 2015-2016 a fost marcat de o festivitate în cadrul căreia comunitatea locală i-a primit cu braţele deschise atît pe binefăcători, cît şi pe exponenţii Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, care au mijlocit cu drag evoluţia acestui proiect atît de necesar pentru copilaşii din Breb. La invitaţia părintelui Călin Hosu, la eveniment a participat chiar Preasfinţia Sa Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş, care, cu acest prilej, a făcut o incursiune în istoria învăţămîntului transilvănean. „Am venit tocmai pentru a-mi exprima dragostea faţă de şcoală, faţă de învăţămînt şi faţă de cei care sînt implicaţi în procesul educaţional (…) Biserica a fost întotdeauna implicată în comunitatea creştină şi ridicarea şcolilor a fost o misiune a Bisericii (…) Astăzi, noi ne bucurăm de învăţămînt gratuit în ţara noastră, chiar obligatoriu, dar nu sînt decît două secole în urmă cînd nu exista învăţămînt în limba română şi învăţămînt sistematic. Nu e aşa departe acest timp. De aceea, este bine să preţuim atît de mult şcoala şi, prin învăţămînt, luminarea minţii şi a sufletului”, a rostit episcopul, adăugînd faptul că această paranteză istorică a avut menirea de a le aduce aminte celor de faţă de unde venim şi care sînt valorile pentru care trebuie să luptăm astăzi.

Diplomă de merit din partea Episcopiei Greco-Catolice

Tot în cadrul cuvîntului său, Preasfinţia Sa Vasile a accentuat faptul că, prin recuperarea proprietăţilor confiscate de regimul comunist, Biserica nu doreşte altceva decît să le pună, mai departe, în slujba comunităţii. „În felul acesta, parteneriatul care există între Biserică şi şcoală am dori să continue pentru că învăţătura Mîntuitorului Isus Cristos se adresează inimii şi minţii”, a completat episcopul. În continuare, grupul austriac a fost răsplătit cu o diplomă de merit din partea Episcopiei, Preasfinţia Sa Vasile mărturisind: „Se cuvine să apreciem generozitatea şi implicarea lor (a membrilor grupului BIHIP, n.r.) prin faptul că au văzut o necesitate aici şi s-au implicat pentru a aduce şcoala în acest stadiu. Ca semn de gratitudine pentru acest gest de generozitate, eminamente creştin (…) am adus o diplomă de merit prin care să le mulţumim, să îi cinstim”.

gradi_110„Viitorul nostru se află în mîinile copiilor”

Festivitatea din Breb a continuat cu mesajul doctorului Magnus Bitterlich din Austria, care, întîi de toate, s-a adresat copiilor: „Grupul nostru din Austria şi-a propus să contribuie cum ştie pentru această lume (…) A contribui, înţelegem noi, înseamnă a face ceva pentru alţii cărora nu le merge aşa de bine ori nu pot să trăiască aşa de frumos. Dacă fiecare ar face cîte ceva pentru această lume, atunci acest loc ar fi foarte frumos. Grupul nostru vrea să contribuie pentru copiii acestei lumi (…) Sînt sigur că, în această şcoală foarte frumoasă, veţi avea parte de multă bucurie şi îmi doresc ca voi, împreună cu profesorii, să rîdeţi mult în această şcoală”.  Dr. Magnus Bitterlich şi-a continuat discursul îndreptîndu-şi vorbele înspre părinţii prezenţi la festivitate: „Sînt foarte recunoscător că am reuşit ca acestor copii să le oferim o şcoală frumos renovată. Şi pe această cale vreau să transmit ceva foarte important: copiii învaţă de la adulţi cum să trăiască mai tîrziu. Dacă cresc cu frică, vor învăţa să fie fricoşi. Dacă primesc recunoştinţă, vor învăţa să aibă un scop. Dacă sîntem sinceri cu ei, şi ei vor fi, mai tîrziu, sinceri şi cinstiţi. Iar dacă învaţă să împartă, vom avea oameni generoşi (…) Viitorul nostru se află în mîinile copiilor, să le acordăm atenţie şi să îi învăţăm cum să-şi trăiască viaţa”.

Elevii şi-au exprimat gratitudinea prin joc şi cîntec

Mulţumiri pentru reuşita acestui proiect au fost adresate şi de către: Gheorghe Andreica – directorul unităţii de învăţămînt din Breb, Natalia Fornvald – inspectorul şcolar pentru învăţămînt primar, care a transmis şi recunoştinţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Mihai Ivasziuk – primarul comunei şi Gheorghe Pârja, editorialist la cotidianul „Graiul Maramureşului” şi, totodată, fost învăţător, în urmă cu patru decenii, în satul de la poalele Munţilor Gutîi. În continuare, a fost rîndul elevilor să-şi exprime gratitudinea, iar în curtea şcolii au încins un spectacol în cadrul căruia muzica tradiţională şi costumele populare din Maramureş au conturat o atmosferă fermecătoare ce i-a atras în joc pe musafirii austrieci. Manifestarea s-a mutat apoi în căminul cultural din Breb, recent renovat cu sprijinul administraţiei locale, spaţiu în care atît austriecii, cît şi localnicii au putut urmări o prezentare, în fotografii, a evoluţiei acestui proiect caritabil.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.