Drept la replică la articolul apărut în Graiul Maramureşului, în 10 mai 2019

0
189

„… îmi doresc ca profesorii care predau aici să fie cu adevărat specializaţi în această profesie .” Zetea Gabriel, în Graiul Maramureşului, 10 mai 2019
Iată o listă scurtată cu oameni (personalităţi) şi instituţii care au avut încredere în calităţile profesionale ale lui Grigore Chira, profesor-corepetitor la Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” de 26 de ani şi de 21 de ani membru al grupului Iza:
• Speranţa Rădulescu (etnomuzicolog, antropolog şi cercetător), Sherban Lupu (violonist renumit pentru interpretarea lui Enescu şi profesor universitar în America, Illinois), Vasile Şirli (compozitor, director muzical la Disneyland, Paris), Jacques Bouët (etnomuzicolog, fost conferenţiar la Université Paul Valery-Montpellier), Victor A. Stoichiţă (etnomuzicolog şi cercetător), Ion Holender (director al Operei din Viena timp de optsprezece ani), Horia Roman Patapievici (scriitor, fost director al ICR), Rudolf Pietsch (profesor universitar la Institut für Volksmusikforschung und Ethnomusikologie – Universitatea de Muzică şi Artă din Viena), Mihai Măniuţiu (regizor de teatru, profesor la UBB şi la University of California-Department of Drama – Irvine), Vasile Chira (teolog şi filosof, lector universitar la Facultatea de teologie ortodoxă „Andrei Şaguna”-Sibiu), George Achim (scriitor, profesor de literatură la Facultatea de Litere – Baia Mare), Delia Suiogan (conferenţiar universitar la Facultatea de Litere – Baia Mare), Ioan Marchiş (sculptor), Peter Hurley (realizatorul proiectului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, numit acum Satele Unite ale Maramureşului), Mircea Cantor (artist plastic), Grigore Leşe (artist), Charlie Ottley (jurnalist britanic, realizatorul seriei de filme Wild Carpathia), Constan­tin Chiriac (actor, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu).
• artiştii: Corina Chiriac, Angela Similea, Marius Ţeicu, Dan Spătaru, Mihai Constantinescu, Fraţii Petreuş, Veta Biriş, Maria Butaciu, Irina Loghin, Laura Lavric, Benone Sinulescu, Nicolae Piţiş, Dumitru Fărcaş, Dumitru Dobrican, Florentina şi Petre Giurgi, Ioan Bocşa, Drăgan Muntean, Ovidiu Barteş, Ionuţ Fulea.
• Teatrul Naţional din Cluj Napoca, alături de care am participat la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti cu piesa „O vară fiebinte pe Iza”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, alături de care am participat cu piesa „Electra” la festivaluri internaţionale de teatru la Merida şi Valladolid în Spania, la Bruxelles, Amsterdam, Lisabona, Budva în Muntenegru, Eger în Ungaria, Adana şi Istanbul în Turcia, Florenţa în Italia, Poznan în Polonia, la Bogota în Columbia, Limoges în Franţa, iar în ţară la Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Buzău.
Am luat parte la diverse evenimente deosebite cum ar fi: Romanian mu­sic-music in Romania, la Konzerthaus la Viena, Festival de l’ours, Palais de la Conciergerie, la Paris, Festivalul Munţilor la Anzere, în Elveţia, concerte la Filarmonica din Berlin, la Jaffa, în Israel, la Copenhaga, Cracovia, Sarajevo, Praga, Rabat (Maroc), Lund (Suedia) pe Broadway în New-York, Întâlnirile internaţionale de teatru George Banu de la Cluj, Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Am avut colaborări cu televiziuni din România, Turcia, Suedia, Israel. Am avut colaborări cu instituţii prestigioase de învăţământ şi cultură, cum ar fi Smithsonian Institute, Corcoran Chamber Music Institute, Princeton University, School of Music – University of Illinois at Urbana Champaign, University of California-Depart­ment of Drama, Université de Lyon.
Am participat la înregistrarea a mai multe CD-uri prestigioase în lumea etnomuzicologiei, dintre care ultimul apărut, Musique de Maramoures, înregistrat de profesorul de etnomuzicologie Fabrice Contri, de la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Lyon (CNSMDL) şi inginerul de sunet Renaud Millet-Lacombe.
Acestea sunt doar o parte, cât am putut scrie, sigur că sunt mult mai multe şi se pot verifica toate.
Grigore CHIRA

Drept la replică dat de profesorul Ionuţ Vartolaş

Nu pot să stau nepăsător când văd „atacul” mascat al autorităţilor asupra colegului si prietenului meu Grigore Chira. Să spui despre acest om că nu e capabil să fie profesor deoarece nu are studii superioare, înseamnă că nu te-ai informat suficient sau pur şi simplu nu te pricepi la muzică!
În primul rând trebuie să specific că domnul profesor Chira Grigore este profesor-corepetitor si personal nu cunosc un profesor-corepetitor (muzică tradiţională) mai bun decât domnia sa în judeţul Maramureş!!!
Este cel mai vechi profesor din Şcoala Populară de Arte „Liviu Borlan” iar prin mâna dumnealui au trecut mii de elevi de-a lungul celor douăzeci şi ceva de ani de când este profesor. Mă întreb, meşterii populari, rapsozii, au toţi studii superioare? Nu cred!
Domnul profesor Chira Grigore este un mare „meşter” în muzica tradiţională!!! (a nu se confunda cu ceea ce ştiţi voi despre muzica populară de azi). Aţi auzit de grupul IZA? Dacă nu, documentaţi-vă despre domnul profesor înainte să aruncaţi cu piatra!
Gogu, aşa cum îi spun prietenii domnului profesor, este un profesionist desăvârşit şi stăpâneşte bine cel puţin 3 instrumente! Talentul dumnealui şi răbdarea faţă de toţi elevii nu se învaţă la nicio şcoală superioară!!! Iar începând de alaltăieri, când a protestat de unul singur în faţa instituţiilor, i-am mai descoperit o mare calitate: CURAJUL!
Noi, colegii, ne-am văzut de „interese”…..deşi ar fi trebuit să fim lângă el!
Ionut Vartolaş-profesor la Şcoala Populară de Arte „Liviu Borlan”
– profesor la Colegiul de arte Baia Mare
– absolvent al Liceului militar de muzică-Bucureşti
– absolvent al Şcolii militare de subofiţeri de muzică-Bucureşti
– absolvent al Academiei de muzică „Gh.Dima”-Cluj
– masterand al Academiei de muzică „Gh.Dima”-Cluj.
Sper că am suficiente studii în muzică încât să îmi dau cu părerea despre un mare OM!
Ionuţ Vartolaş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.