Deschiderea noului an şcolar în Tg. Lăpuş

0
1330

Luni, 14 septembrie 2015, clopoţelul a sunat începerea unui nou an şcolar, care vine cu noutăţi. Cu aceleaşi emoţii, părinţi şi copii, profesori se regăsesc în universul învăţăturii. Ca în fiecare an, glasul clopoţelului îi aduce împreună, dascăli şi învăţăcei, cu emoţia toamnei şi bucuria începutului. Conducerile şi administraţiile şcolilor s-au străduit să aibă o şcoală curată, primitoare, deschisă valorilor contemporane, o şcoală europeană, care îşi respectă şi îşi preţuieşte tradiţia. Toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul susţinut al părinţilor.
Am participat la deschiderea festivă la Liceul Teoretic „Petru Rareş” şi la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Tg. Lăpuş. La sărbătoarea de-nceput de an şcolar, au fost de faţă: conducerea liceului, director prof. Mariana Pop şi director adj. Rebeca Bozga; primarul oraşului Tg. Lăpuş, Mitru Leşe; preotul protopop de Lăpuş, dr. Florin Stan; comisarul şef Andrei Buda, comandantul Poliţiei oraşului Tg. Lăpuş; ec. Dorina Moraru, preşedinta Asociaţiei de părinţi; prof. dr. Valeria Bilţ; părinţi, bunici şi mulţi elevi. Pe o vreme plăcută, într-un cadru festiv, după ce preotul protopop de Lăpuş a oficiat un Te Deum, onoarea de a deschide evenimentul începerii noului an de învăţămînt 2015-2016 i-a revenit profesoarei Mariana Pop, directoarea acestui liceu. După un cuvînt de bun venit, a prezentat succint rezultatele pe care elevii acestui liceu le-au obţinut în anul şcolar 2014-2015. Apoi, primarul Mitru Leşe a făcut promisiuni în ceea ce priveşte finalizarea campusului şcolar, aflat încă în construcţie. Comisarul Andrei Buda a făcut precizări referitoare la comportamentul în şcoală şi-n afara ei, cum trebuie respectate regulile de circulaţie etc. Prof. dr. Valeria Bilţ a spus: “E atît de frumoasă ziua aceasta însufleţită de prezenţa elevilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice de la Liceul „Petru Rareş”, dar şi pentru toate şcolile din România! Frumuseţea acestei zile este însoţită de urările de succes în noul an şcolar, care, pentru unii va fi greu, pentru alţii va fi uşor. Dragi elevi, vă urez şi eu să aveţi mintea luminată la pragul cărţilor deschise. Urez succes şi colegilor mei şi să ne întîlnim în momente cît mai fericite pentru liceul nostru”. Directoarea Mariana Pop: „Domnul primar Mitru Leşe ne-a făcut o promisiune pe care sperăm să o poată respecta şi sînt convinsă că va fi respectată. Cînd vom avea campusul şcolar terminat, putem considera că avem un liceu de elită, cu care să ne mîndrim. Şcoala noastră este pregătită, igienizată în totalitate. De asemenea, pentru „bobocii” noştri şi pentru elevii claselor a IX-a, reamintesc că este obligatorie ţinuta şcolară care constă în cămaşă albă sau mov şi sacou”. A luat apoi cuvîntul ec. Dorina Morar, preşedinta Asociaţiei de părinţi pe şcoală, care i-a rugat pe părinţi să vină spre asociaţie, pentru a se realiza reuniuni, şedinţe, pentru a contribui la dotarea bazei materiale a şcolii.
În continuare, a fost citit mesajul trimis de inspectorul general prof. Ana Lucreţia Maria Moldovan, care s-a adresat deopotrivă profesorilor, elevilor şi părinţilor: “Profesorii sînt repere profesionale autentice, dar şi înnobilaţi de pasiunea pentru profesie şi de talentul pedagogic pentru activitatea didactică. Elevii noştri învaţă, dar au şi puterea de a gîndi limpede şi dens, de a avea curajul la opinii, de a trece prin experienţe culturale de iniţiere pentru fiinţa matură de mai tîrziu. Ca pedagog, nu pot decît să aduc o reverenţă dascălilor maramureşeni, care cultivă sensuri profunde, valori adevărate, conştienţi de responsabilitatea în faţa istoriei. Să facem sărbătoare din fiecare zi petrecută împreună, să ne respectăm şi să ne susţinem reciproc, căci educaţia este cel mai frumos dar pe care-l poate primi omul.”
A doua deschidere a fost la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil”, unde în curtea mare şi lîngă stejarul bătrîn de secole a avut loc festivitatea pentru noul an şcolar 2015-2016. Iată ce a spus prof. Mihai Burzo, director: ,,Pornim în acest nou an şcolar cu forţe proaspete. Îi felicit pe elevii care au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele şcolare judeţene şi naţionale, la învăţătură în general. Îi felicit pe domnii profesori, pentru activitatea lor extraordinară. Vreau să vă anunţ că-n acest nou an şcolar, instituţia noastră începe şcoala cu 933 de elevi, distribuiţi în 44 de săli de clasă”. Apoi, cadrele didactice au prezentat pe rînd premiile I, II, III şi menţiunile obţinute de către elevii Liceului Tehnologic “Grigore C. Moisil”. În final, profesorii şi elevii au intrat în sălile de clasă. Noul an şcolar a început.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.