Sancţiuni ITM în silvicultură şi exploatări forestiere

0
717

În perioada 21-25 septembrie 2015, a fost organizată o campanie naţională de control privind respectarea prevederilor de sănătate şi securitate în muncă, în domeniile silvicultură şi exploatări forestiere. Având în vedere zonele cu pondere mare în fondul forestier al ţării noastre, au fost stabilite pentru control 6 judeţe: Argeş, Gorj, Maramureş, Neamţ, Sibiu şi Vrancea.
Obiectivele acţiunii au fost: identificarea angajatorilor din domeniile silvicultură şi exploatări forestiere; modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă; măsurile stabilite pentru reducerea numărului de accidente de muncă mortale şi cu invaliditate; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. La acţiunea de control desfăşurată în judeţul Maramureş, pe lângă inspectorii de muncă din cadrul ITM Maramureş, au participat inspectori de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii şi din inspectoratele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Sălaj.
Au fost controlaţi un număr de 11 angajatori, cu un număr de 936 de salariaţii, în timpul controalelor fiind constatate un număr de 15 neconformităţi, pentru care s-au stabilit măsuri de remediere. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi, în sumă totală de 8.000 lei. Deficienţele constatate în timpul controlului: • lipsa echipamentelor individuale de protecţie, • neefectuarea controlului medical periodic pentru toţi salariaţii, • instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă nu sunt întocmite conform particularităţilor locurilor de muncă, • nu au fost reactualizată evaluarea riscurilor de accidentare, • lipsa planului de revizii şi reparaţii a echipamentelor de muncă.
La finalizarea acţiunii de control, a fost organizată la sediul ITM Maramureş o şedinţă de evaluare, la care pe lângă inspectorii de muncă au participat şi angajatori în domeniul exploatării forestiere, servicii externe abilitate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ocoale silvice private şi Direcţia Silvică Maramureş. Informaţie primită de la inspectorul şef Dragoş NĂCUŢĂ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.