Sprijinul cuplat pentru vaci

0
636

Sînt foarte puţini crescătorii de bovine care vor încasa în acest an sprijinul cuplat de 250 de euro pentru fiecare vacă de lapte şi 300 de euro pentru vita de carne!
Numărul animalelor nu ajunge la 300.000 de capete, pentru cît este pregătit bugetul. Există şanse ca de anul viitor să crească suma pentru fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate (au obligaţia să înscrie animalele în registrul genealogic al rasei şi în controlul oficial al producţiilor, ceea ce presupune costuri). Cheltuielile cu controlul oficial al producţiilor sînt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar registrul genealogic este susţinut total de stat.
Ce trebuie să facă un fermier ca să-şi înscrie ferma în controlul oficial al producţiilor? COP este un serviciu executat de organizaţii acreditate de Agenţia Naţională de Zootehnie şi care concesionează această activitate către asociaţii (Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească tip Simmental-Braşov, A.G.C.T.R, Asociaţia Crascătorilor de Vaci Holstein). Crescătorul este obligat să depună o cerere la asociaţia acreditată, toate bovinele din fermă să fie individualizate şi înregistrate, să utilizeze însămînţarea artificială, monta naturală autorizată sau transferul de embrioni. COP se desfăşoară pe baza unui grafic de control. Prelevarea probelor de lapte se face exclusiv de controlorii de lapte. Aceştia sînt persoane străine de ferma respectivă, cu studii medii sau superioare în domeniul zootehnic. Fermierul nu are dreptul să solicite un anumit controlor. Controlul oficial al producţiei de lapte cuprinde: identificarea şi înregistrarea animalelor; controlul însămînţărilor şi al fătărilor; controlul cantitativ şi calitativ al laptelui muls; colectarea şi prelucrarea datelor. Fără înscrierea în registrul genealogic nu există sprijin cuplat, chiar dacă animalele îndeplinesc celelalte criterii de eligibilitate. Informaţii de la Nicolae Mişulec, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Valea Vişeului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.