Reinterpretarea sunetelor străvechi ale Maramureşului

0
721

Marţi după-amiază, la Muzeul Satului din Baia Mare, a avut loc un eveniment public de lansare a tinerei Asociaţii pentru Cultură şi Civilizaţie (preşedinte, universitarul dr. Delia Suiogan, vicepreşedinte, Petru Pap). La eveniment au participat elevi, studenţi, cadre didactice, oameni de cultură şi oameni de afaceri, care au fost invitaţi ca, în cazul în care rezonează cu activităţile pe care asociaţia şi le-a propus, să devină voluntari, membri, parteneri sau colaboratori ai acesteia.
Prima care a luat cuvântul, după o scurtă introducere a Gabrielei Cozma (PR-ul asociaţiei), a fost preşedinta dr. Delia Suiogan: „Suntem o asociaţie care nu se doreşte nici pentru tineri, nici cu tineri, nici pentru specialişti, nici cu specialişti, ci cu oameni de orice vârstă şi orice profesie, dar care sunt interesaţi de cultura şi civilizaţia românească, în primul rând, iar apoi de cultura şi civilizaţia universală. Pornim de la ideea că nu se poate cultură fără civilizaţie şi nici civilizaţie fără cultură. Avem nevoie să ne recuperăm pe noi. Suntem puternici doar dacă ştim cine suntem. Această asociaţie vrea să demonstreze cât de puternici suntem noi aici şi în lume”, a spus universitarul, precizând că: „Nu vom implica deloc politicul, vom refuza chiar total amestecul politicului” în activităţile asociaţiei.
Au fost prezentaţi, apoi, cei patru membri fondatori ai Asociaţiei pentru Cultură şi Civilizaţie: Petru Pap, absolvent de Română-Etnologie la Universitatea de Nord, soţia sa, Hanna Pap, actualmente studentă în anul I la Etnologie – Centrul Universitar Nord, şi Claudiu Moise.
Petru Pap este cunoscut publicului maramureşean datorită faptului că anul acesta a câştigat un premiu pentru coloana sonoră a filmului „Ţapinarii” la Festivalul Internaţional de Film Etnografic – FIFE de la Zlatna. Acesta a vorbit publicului de la Muzeul Satului despre cel mai important proiect al asociaţiei, practic cel care a dus la formarea asociaţiei, şi care se intitulează „Sunetul profund al Maramureşului”. E un proiect conceput în urmă cu mai bine de un an, care este „o refrazare a sistemelor de sunet vechi din Maramureş”. Sau, cum explică Claudiu Moise: „Am pornit de la forma fundamentală a muzicii tradiţionale şi am încercat să o descompunem în elemente de bază şi să o recompunem într-o altă formă, mult mai comestibilă pentru publicul neavizat”. Proiectul are şi o parte de cercetare, el se bazează pe culegerea de folclor vechi, iar sunetele sunt apoi prelucrate în aşa fel încât să recupereze un sens – a rezumat dr. Suiogan. „Vrem să redescoperim sensurile iniţiale, pe care oamenii prin sunete şi ritmuri voiau să le transmită, precum şi relaţia dintre sunet, formă şi culoare”, a adăugat Petru Pap. „Este un fel de proiect de turism cultural şi de promovare a culturii noastre într-o formă atipică”, a spus el. Publicul a avut ocazia şi să urmărească două teaser-e, pentru a-şi da seama cam despre ce este vorba. Pe scurt, s-ar putea spune că muzica străveche este actualizată, este redefinită prin intermediul sensibilităţii şi gustului contemporan, fără ca sensurile iniţiale să fie pierdute. Se urmăreşte înregistrarea unui album cu două CD-uri, realizarea unui software de interacţiune între sunet şi formă, iar pe termen lung, alcătuirea unei hărţi audio a României. Proiectul are perioada de desfăşurare între anii 2015 şi 2020.
Datele de contact ale Asociaţiei pentru Cultură şi Civilizaţie sunt: www.ascult.org; contact@ascult.org; facebook.com/ascult.org; telefon: 0751 017838.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.