Autorităţile promit linişte pentru locuitorii din Remeţi

0
501

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a organizat, joi, la Primăria Remeţi, o conferinţă de presă pentru a prezenta stadiul implementării proiectelor “Îndiguire şi consolidare de mal pe râul Tisa în zona BF 254÷319”, judeţul Maramureş” şi “Regularizare râu Tisa la Remeţi, judeţul Maramureş” – proiecte cofinanţate din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”. Apoi, reprezentanţii autorităţilor şi ziariştii au ieşit în teren, pe malul Tisei, pentru a constata stadiul lucrărilor. La eveniment au participat, printre alţii, Dănuţ Canta, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, prefectul Anton Rohian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, şi primarul localităţii, Petru Sofineti.

Autorităţile le promit oamenilor că viaţa li se va schimba radical

Localitatea Remeţi, situată pe malul Tisei, a fost mereu afectată de inundaţii. Fiecare ploaie mai serioasă le dădea emoţii localnicilor. În zona afectată, mai toate casele au fost scoase la vânzare. Problemele nu se regăsesc şi pe malul celălalt al apei, în Ucraina, căci acolo autorităţile au fost mai harnice şi au îndiguit din timp. Autorităţile române promit că, odată cu punerea în practică a celor două proiecte finanţate din bani europeni şi parţial de la bugetul de stat, localnicii vor putea sta liniştiţi chiar şi pe vreme rea. „Acest eveniment de presă nu are ca temă principală râul Tisa sau apele în general, ci ţinta finală a investiţiei, şi anume siguranţa oamenilor şi a obiectivelor socio-economice din zonă. Odată cu finalizarea proiectelor «Tisa între borne» şi «Tisa la Remeţi», viaţa oamenilor de aici se va schimba radical. Locuitorii nu vor mai tremura de groază de fiecare dată când plouă mai abundent, cu frica de a-şi pierde agoniseala sau chiar viaţa. Reprezentanţii ISU şi şeful reprezentanţilor, dl prefect, nu vor mai primi alerte de pericol de inundaţii. Dumneavoastră, media, nu veţi mai transmite corespondenţe catastrofale, relatând despre efectele inundaţiilor de pe Tisa”, a anunţat Dănuţ Canta.

Vorbe liniştitoare şi din partea prefectului

„Presa ştie foarte bine că judeţul Maramureş are câteva puncte sensibile din punct de vedere al impactului inundaţiilor pe Tisa, dar şi pe alte cursuri de ape. Această investiţie de la Remeţi şi Teceu, pe Tisa, este o investiţie foarte importantă pentru judeţ, mai ales pentru locuitorii din partea de vest. Cred că trebuie să ştie locuitorii Remeţiului şi Teceului că nu mai este o problemă din punctul de vedere al inundaţiilor, nu mai e cazul să stea cu spaimă în momentul când alerta de inundaţie va veni. Normal că perioada asta – octombrie, noiembrie, decembrie – este cu probleme legate de cât ţine vremea bună, cât ţine vremea rea, când vine ninsoarea, dar se face treabă şi poate că Maramureşul va intra într-o hartă favorabilă din punctul de vedere al catastrofelor. A fost o responsabilitate foarte mare ca în 2015, lucrările astea, care au fost asumate, să se şi finalizeze”, a declarat prefectul Anton Rohian. Proiectele trebuie să se finalizeze până la 15 decembrie („Regularizare râu Tisa la Remeţi”), respectiv până la 31 decembrie („Îndiguire şi consolidare de mal pe râul Tisa”).

S-au făcut exproprieri

Primarul Remeţiului, Petru Sofineti, a spus: „Proiectul «Îndiguire şi consolidare de mal Râul Tisa» în localităţile Remeţi şi Teceu este o lucrare de referinţă pentru comuna noastră şi pentru judeţul Maramureş. Prin acest proiect, comuna Remeţi va fi pusă la adăpost faţă de potenţialele inundaţii. Încă de la demararea acestui proiect, primăriei i s-a solicitat sprijin în vederea punerii la dispoziţie a terenului rezervă de stat pe care s-a făcut o parte din digul de apărare a comunei. Sprijin pentru construcţia acestei lucrări hidrotehnice, sprijin care s-a concretizat prin emiterea unei HCL în care Consiliul Local a pus la dispoziţia beneficiarului lucrării, care este Apele Române, un teren cu titlu gratuit în vederea construirii unui canton de exploatare a acestei lucrări hidrotehnice. Nu este normal ca Apele Române să deţină o parte din această lucrare pe proprietatea persoanelor fizice. În acest sens, primăria a făcut demersuri în vederea urgentării procedurii de expropriere”. În acest moment, partea de expropriere este finalizată – a precizat Dănuţ Canta -, fiind aprobată, pe surse proprii, la nivel de minister şi la nivelul Administraţiei Apele Române, săptămâna trecută. „Este o chestiune doar de timp până când se vor face procedurile legale pentru expropriere. De altfel, acest dig intră în proprietatea Apelor Române şi nu se pune problema să nu fie proprietar şi al terenului”, a mai spus directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Risc de inundaţie, doar peste o sută de ani

Autorităţile asigură cetăţenii că cele două diguri „elimină inundaţiile complet”, riscul de inundaţie fiind de 1 la sută, adică „o dată la o sută de ani se poate întâmpla ca apa să treacă peste dig”. Digul va fi înălţat cu 50 cm peste cota istorică cea mai mare, adică cea din 2001. Cotele istorice din ultimii ani sunt marcate pe vechea şcoală din Remeţi, situată chiar lângă cantonul în construcţie. Cantonul va fi locul de muncă a 5 oameni care se vor ocupa de întreţinerea digului, muncitori care vor fi coordonaţi de un inginer. Digul de la Remeţi va avea o lungime de 3,4 km.
Proiectul „Îndiguire şi consolidare de mal pe râul Tisa” („Tisa între borne”) are o valoare de aproape 79.000.000 lei, din care 90% reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune al UE, iar 10% finanţare din bugetul de stat. Proiectul „Regularizare râu Tisa la Remeţi” are o valoare de circa 45.000.000 lei, din care valoarea eligibilă este de circa 36.400.000 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune al UE şi finanţare de la bugetul de stat).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.