Un băimărean are de achitat finanţelor peste 200.000 lei pentru evaziune fiscală

0
536

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul T.M., pentru infracţiunea de evaziune fiscală.
În actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada 2008-2009, în calitate de administrator la SC Ţ.C.I.-SRL D, inculpatul a înregistrat în evidenţa contabilă şi a depus declaraţii de impozite şi taxe, privitor la derularea unor relaţii comerciale cu 27 de societăţi comerciale, din Bucureşti şi judeţul Constanţa, reflectate într-un număr de 151 de facturi fiscale, constând în achiziţii de materiale de construcţii şi prestări servicii, cu valoarea totală de 605.696 lei, fără TVA, operaţiuni apreciate ca nereale, deoarece furnizorii menţionaţi în facturile de achiziţie nu au derulat relaţii comerciale cu societatea comercială din Maramureş, având drept consecinţă cauzarea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 211.974 lei, din care 96.911 lei reprezintă impozit pe profit şi 115.063 lei TVA, precum şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente până la achitarea integrală a debitului.
Procedând la judecarea cauzei în baza probelor administrate atât în cursul urmăririi penale, cât şi a judecăţii, tribunalul constată că reprezentanţii a 13 societăţi comerciale au declarat, fără echivoc, că nu au efectuat livrări de bunuri sau prestări servicii către SC Ţ.C.I.-SRL, nu au încasat sumele de bani menţionate în chitanţe, nu îl cunosc pe Ţ.M. sau alt reprezentant al SC Ţ.C.I.-SRL, nu recunosc facturile prezentate, ştampila, scrisul şi semnăturile, precum şi că, în situaţia unora dintre societăţile ce apar ca şi furnizori, activitatea desfăşurată este cu totul alta decât comerţul cu materiale de construcţii sau prestări servicii în domeniul construcţiilor.
În cursul urmăririi penale, inculpatul Ţ.M. nu a dat relaţii referitoare la înregistrarea în contabilitatea SC Ţ.C.I.-SRL a celor 151 de facturi fiscale, deoarece s-a prevalat de dreptul la tăcere, şi nu s-a prezentat la nici unul dintre termenele stabilite, aducând la cunoştinţa instanţei, prin intermediul apărătorului său, faptul că este angajat cu contract de muncă, în cadrul unei societăţi din Franţa.
Avînd în vedere cele de mai sus, Tribunalul Maramureş l-a condamnat pe inculpatul Ţ.M., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu interzicerea pe o perioadă de 1 an a unor drepturi, şi dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani. Totodată, pe lîngă cheltuielile judiciare în favoarea statului român, în sumă de 1.200 lei, îl obligă pe inculpat să plătească Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş suma de 211.974 lei, reprezentând despăgubiri civile, cu dobânzi şi penalităţi de întârziere, până la plata integrală a debitului.
Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.