Cărţi şi proiecte cultural-diplomatice Gaudeamus 2015: Proema – ANCI

1
1402

În vuietul de evenimente livreşti unul mai atractiv decât altul, în tumultul de cărţi proaspăt ieşite de sub tipar şi în prezenţa unor staruri literare de primă mărime, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, ediţia  2015, Proema-ANCI s-a afirmat din nou ducând cu sine în capitală cărţi reprezentative pentru patrimoniul cultural şi o binefăcătoare undă răcoroasă de aer septentrional.

Editura Proema s-a remarcat prin câteva lansări importante, cu răsunet în cadrul Târgului şi cu un auditoriu semnificativ interesat atât de cărţile prezentate, cât şi de cultură şi de mişcarea de idei ce animă lumea la ora actuală. În 19 noiembrie la ora 18, lansarea antologiei lirice bilingve, româno-iordaniene, Poeme fără frontiere. Selecţie de versuri din lirica română şi iordaniană contemporană,  a umplut sala Cupola cu un public avizat şi extrem de interesat atât de cartea în sine, cât şi de problematica evenimentului, de semnificaţia pe care o poate implica lansarea unei cărţi de lirică româno-arabă. Au fost prezenţi 7 ambasadori din ţările orien­tale, în frunte cu decanul corpului diplomatic arab, Excelenţa Sa Saad Mohamed Al-Kobaisi, ambasador al Statului Qatar, actuali şi foşti diplomaţi şi politicieni,  mem­bri ai unor asociaţii culturale, public avizat, studenţi, jurnalişti şi oameni de cultură. DSC02129Evenimentul moderat de prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare a beneficiat de intervenţii avizate din partea unor importante personalităţi implicate şi interesate, precum Excelenţa Sa Saker Maklawi,  ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei în România, de un cuvânt de susţinere al doam­nei Ileana Dinculescu, director general pentru relaţiile cu Orientul Mijlociu în Ministerul Român de Externe, care s-a arătat încântată atât de eleganta ediţie Poeme fără frontiere, cât şi de întreaga colecţie Al-Maktaba al-Arabia, de modul în care un astfel de eveniment cultural reverberează o dimensiune diplomatică cu impact benefic pentru ambele ţări implicate şi pentru ambele culturi. Doamna director Dinculescu a apreciat elogios activitatea editurii Proema şi a ANCI, parteneriatul Consiliului Judeţean Maramureş în astfel de proiecte cultural-diplomatice şi a promis toată susţinerea şi pe viitor din partea Ministerului Român de Externe în proiectele culturale derulate de Proema-ANCI. Domnia Sa a remarcat cu bucurie deschiderea şi receptivitatea preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, domnul Zamfir Ciceu, la astfel de proiecte culturale de anvergură şi de interes naţional.
Ed.Proema_logoEminentul arabist Dumitru Chican,  care a întocmit ediţia, a adnotat şi a tradus Poeme fără frontiere, a accentuat importanţa asocierii într-un volum unic a unui neomodernist român precum Nichita Stănescu şi a unui liric de esenţă romantică, precum iordanianul de dialect beduin, Mustafa Wahbi Al-Tall. Domnia sa şi-a exprimat convingerea că aceasta e calea pe care se poate ajunge la elanurile, la visările şi durerile unui popor, cultura, cartea, poezia. Poeme fără frontiere este a douăzecea din eleganta colecţie Al Maktaba al Arabia, care reprezintă deja o construcţie culturală importantă cu valoare patrimonială atât pentru cultura română, cât şi pentru cea a ţărilor pe care le vizează şi le valorizează  astfel,  respectiv, Kuweitul, Irakul, Libanul, Iordania etc. În finalul lansării, editorii de la Proema au oferit în dar elegante exemplare din Poeme fără frontiere, în ediţie de lux, legate în piele, Excelenţei Sale, ambasadorului Regatului Haşemit al Iordaniei, Doamnei secretar de Stat Carmen Liliana Burlacu, Decanului Corpului Diplomatic arab şi ambasadorului Dumitru Chican.
Au urmat apoi în data de 20 noiembrie alte lansări de cărţi noi, editate recent la Proema, precum Seducţia absolutului – exerciţii de hermeneutică eminesciană – de Terezia Filip, Vespere, volum liric de Dumitru Chican şi o foarte importantă şi incitantă  carte de actualitate, DĀ‘ISH  sau Jihadul de lângă noi, de acelaşi autor, analist avizat în problemele Orientului  Mijlociu, Dumitru  Chican. Sala de la nivelul 3 a fost din nou plină de public interesat, iar standul de la Proema a fost vizitat frecvent în zilele şi în orele ce au urmat lansărilor, de prieteni, de personalităţi  şi  persoane interesate de cărţile lansate la târg şi/sau de alte cărţi produse la Proema-ANCI.
ANCI-LOGO_finUna din vizitele onorante la stand a fost cea a Domnului secretar general al Guvernului României, dr. ing. Sorin Chelmu, care s-a întreţinut îndelung cu mai vechiul său prieten  Dl. Alexandru Peterliceanu pe probleme de cultură, actualitate şi oportunităţi economice cu spaţiul arab.
Astfel, vocea Proema-ANCI a răsunat convingător  sub cupola cărţilor de la Romexpo din Cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudemus 2015.
Prezenţa maramureşenilor cred că a luminat de zâmbet şi de bucurie feţele prietenilor din Bucureşti şi de aiurea. Şi aceasta, pentru că –  reiterez o idee cu riscul de-a obosi pe cei pragmatici şi neîncrezători –  cărţile, ideile, poezia, cultura sunt purtătoare de spiritualitate, de bucurie,  şi chiar de fericire. Cărţile cu energia lor evanescentă contribuie la realizarea unei inter-cunoaşteri de tip cultural şi spiritual în măsură să armonizeze interesele umane din zonele cele mai îndepărtate ale lumii, să diminueze sau chiar să convertească răul, să zidească, nu să dărâme.
Prof. dr. TEREZIA FILIP

1 COMENTARIU

  1. Ce simplu devin carpe de sters trecut securist aparentele vaduve cu doctorat! Cum dracu doar adulatorul lui Sadam devine preferatul unei stricate de cap din MAE. Cei care scuipa toata ziua americanii si Nato beneficiaza de protectia si banii romanilor.. Chiar avem nevoie de explicatii privind crimele teroristilor in numele culturii?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.