SR ISO 22320:2013 – un standard pentru un răspuns eficace în situaţii de urgenţă

0
337

Evenimentele majore din ultimii ani au demonstrat importanţa unui răspuns eficient la acestea pentru a salva vieţi, pentru a diminua pagubele şi vătămările şi pentru a asigura un nivel de bază al continuităţii funcţiilor esenţiale ale societăţii: sănătatea şi serviciile de urgenţă, furnizarea de apă, alimente, energie şi combustibil.
Experţii Organizaţiei Internaţionale de Standardizare au publicat, încă din 2013, un standard internaţional care specifică cerinţele minime pentru un răspuns eficient la evenimente şi furnizează elementele de bază pentru comandă şi control, informaţiile operaţionale, coordonare şi cooperare în cadrul unei organizaţii specializate în răspunsul la evenimente. Standardul facilitează îmbunătăţirea capacităţilor de gestionare a tuturor tipurilor de urgenţe ale organizaţiilor publice sau private, care au responsabilităţi în cazul situaţiilor de urgenţă.
Standardul include proceduri şi structuri organizaţionale pentru comandă şi control, bazele pe care se iau deciziile, trasabilitate, managementul informaţiilor şi interoperabilitate. El stabileşte cerinţe pentru informaţiile operaţionale pentru răspunsul la evenimente care specifică procese, sisteme de lucru, obţinerea şi managementul datelor cu scopul de a produce informaţii oportune, relevante şi precise. Standardul sprijină, atît procesul de comandă şi control, cît şi coordonarea şi cooperarea, intern în cadrul organizaţiei şi extern împreună cu celelalte părţi implicate şi specifică cerinţele pentru coordonare şi cooperare între organizaţii. Acest standard internaţional se poate aplica în orice organizaţie (privată, de interes public, guvernamentală sau nonprofit) implicată în pregătirea sau răspunsul la evenimente la nivel internaţional, naţional, regional sau local, incluzînd şi organizaţiile care răspund, participă la prevenirea evenimentelor, oferă îndrumări şi orientare, elaborează reglementări şi planuri pentru comandă şi control etc.
Pentru informaţii suplimentare despre acest standard vă puteţi adresa Centrului zonal de informare şi vînzare în domeniul standardelor, din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, Baia Mare, bd. Unirii
nr. 16, et. 3, cam. 9, tel. 0262221510, 0362405303, fax 0262225794 e-mail: cci_mm@ccimm.ro. Persoană de contact Mihail MĂRĂŞESCU.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.