Protestul crescătorilor de oi şi capre

0
700

50 de crescători de ovine şi caprine din judeţul Maramureş vor protesta la Bucureşti, în ziua de luni, 15 decembrie 2015, faţă de prevederile din legea care limitează dreptul de mişcare a turmelor în perioada de iarnă şi impune reducerea numărului de cîini de la stîne. Crescătorii de ovine solicită suspendarea prevederilor legii şi modificarea acesteia. Federaţia Oierilor de Munte a depus o petiţie la Preşedinţie, Parlament, ministerele Mediului şi Agriculturii.
Dacă nu se revine asupra legii, sîntem decişi să ieşim în stradă. Vom manifesta paşnic, pentru că avem dreptul să ne cerem drepturile în mod democratic. Dacă nu, vom duce oile la Bucureşti. Legea vînătorii şi a fondului cinegetic este neconstituţională, pentru că interzice păşunatul, în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vînătorilor pe aceste parcele proprietate privată.
Eu cred că ar trebui ca vînătorii să ne ceară acceptul să intre pe terenurile noastre, să ne plătească o taxă, nu să plătim noi amenzi că păşunăm pe terenurile noastre. La alt articol din lege scrie că se interzice recoltatul şi semănatul pe terenul unde sînt habitate. Păi ce facem dacă avem porumb nerecoltat, nu-l mai putem aduna pentru că deranjăm un habitat?!
În ceea ce priveşte limitarea numărului de cîini la o stînă la 3, articolul din lege nu ţine cont de realităţi, nici de problemele pe care le întîmpină ciobanii care urcă pe munte. Între aceşti trei cîini se includ şi cîinii de pază ai stînei. Păi ce facem? Avem un câine de pază la stînă, unul de întors oile şi încă unul de pază, la 50 de oi sau la … 1.500 de oi.
Asociaţia crescătorilor de animale şi a deţinătorilor de teren agricol şi forestier „Valea Vişeului” are 150 de membri, crescători de ovine/caprine.
Nicolae MIŞULEC, preşedinte

Nota redacţiei: Şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Maramureşul (preşedinte Gheorghe Buda) va fi prezentă la Bucureşti cu o sută de protestatari. Plecarea se face duminică, ora 17, de la Autogara Baia Mare. Telefon 0744797594.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.