PUNCTUL PE i (68). Să ne bucurăm…

0
287

Tradiţia culturală a urbei noastre este binecunoscută. Este de ajuns să menţionăm aici vestita Şcoala băimăreană de pictură, care împlineşte în curând 120 de ani. Bineînţeles, alături de acest ilustru curent artistic, reprezentat până în zilele noastre de numeroase nume celebre, care au adus faimă meleagurilor oraşului aşezat într-o zonă parcă propice dezvoltării artei, vom menţiona existenţa unor obiective cultural-artistice.
Teatrul băimărean, care a luat naştere în urmă cu peste 60 de ani într-o formă organizată, a cunoscut de-a lungul timpului succese de  seamă. De asemeni, reţeaua de muzee, care acoperă diverse specialităţi cu vechimi considerabile. Numeroasele publicaţii literare cu periodicitate lunară sau trimestrială vin să completeze realizările pe acest tărâm.
Apariţia unor lucrări beletristice sau de altă natură, ale unor valoroşi condeieri, denotă efervescenţa zecilor de autori, binecunoscuţi şi recunoscuţi la diverse manifestări expoziţionale. Nu mai este cazul să menţionăm şi numărul mare de unităţi şcolare de toate tipurile, elemente de bază în formarea culturală a tineretului.
Sunt doar câteva din considerentele pentru care Baia Mare face parte din cele 14 localităţi care candidează la organizarea Capitalei  Europene a Culturii din anul 2021.
Credem însă că pe lângă aceste elemente enumerate, includerea în planul organizatorilor ar fi şi Târgul de Carte „GAUDEAMUS”, manifestare anuală deja cu vechime  nu numai în capitala ţării ci şi în numeroase oraşe mai mari sau mai mici. Din ecourile acestor manifestări se constată o afluenţă numeroasă care cuprinde numeroase lansări de carte, precum şi participarea unor autori, ocazie care permite ca, de-a lungul celor câteva zile de desfăşurare, publicul  să aibă prilejul cunoaşterii mai îndeaproape a diferitelor aspecte ale fenomenului literar actual din ţara noastră şi nu numai.
Sperăm ca factorii de decizie să analizeze cu mult discernământ propunerea în cauză, fiind un punct forte în obţinerea stabilirii noii Capitale Europene a Culturii.
Să ne bucurăm, aşadar!….
P.S. Pe lista scurtă au rămas patru oraşe;  Baia Mare, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti. Selecţia continuă, iar în august-septembrie 2016 din cele patru oraşe va fi ales doar unul.
dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.