De alaltăieri, Pătru Godja Pupăză ciopleşte dincolo de stele!

1
1427

În martie, ar fi împlinit 81 de ani. Mereu tânărul Pătru Godja Pupăză – meşterul popular din Valea Stejarului, comuna Vadu Izei – s-a ridicat duminică la stele, să horească şi să strige ca la  nuntă, îngerilor.
Cu securea lui iscusită, va ciopli cerul, dar nu se va apuca de lucru  înainte de a face semnul crucii şi a rosti o rugăciune. Apoi va ştopti în palmele sale bătătorite şi va mângâia lemnul, dându-i forma dorită: poartă maramureşeană, troiţă, fus cu zurgălăi, botă fermecată. Celor din preajmă, le va povesti, cum numai el ştia să o facă atât de frumos şi înţelept, povestea familiei sale şi a satului, povestea ţăranului maramureşean. Va povesti că n-a trăit degeaba, că lucrările sale se află în mai toate ţările lumii, lume pe care a colindat-o şi în calitate de colaborator al Ansamblului Mara din Sighetu Marmaţiei sau al Grupului Iza.
Dumnezeu să te aibă în paza Lui, Pătru dragă! Te vom conduce pe ultimul drum joi, ora 12, de la tine de acasă. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.