Mineritul ca necesitate

0
665
Editorial Graiul Maramureşului

Opiniile sînt divergente, unii susţin că ieşirea din criză se poate face prin dezvoltare economică, iar alţii spun că vom ieşi din criză prin cultură. Noi alegem calea de mijloc, care ar putea fi definită ca reumanizarea industriei, inclusiv a celei miniere, pe care o analizăm.
Specialiştii în minerit sînt tranşanţi, Uniunea Europeană are nevoie să-şi exploateze resursele minerale şi se încearcă relansarea mineritului, inclusiv la noi. În 17-19 noiembrie 2015, a fost un Forum european despre minerit la Viena, iar în 21 aprilie 2016, la Bucureşti, va fi organizat „Forumul minier român”, la care sînt invitaţi toţi cei interesaţi: Ministerul Economiei, Ministerul Mediului (ministra Paşca se trage din Tg. Lăpuş), Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Agenţia pentru Resurse Minerale.
Curentul european duce spre reconsiderarea importanţei resurselor minerale europene şi reducerea dependenţei Europei de importurile din China, SUA, Rusia, Australia şi alte ţări. Relansarea mineritului înseamnă folosirea celor mai moderne tehnologii, rezultate din cercetările recente, şi controlul poluării. Mineritul este o necesitate de dezvoltare economică, spun specialiştii în domeniu.  Este populistă politica de blocare a industriei miniere, pe motivul că ne vindem ţara dacă vom concesiona rezervele de aur, argint, cupru.
Mineritul ar putea scoate Europa din criză – şi România. Exploatarea resurselor minerale ar aduce anual cîteva miliarde de euro la bugetul statului şi la bugetele locale. Rezerve minerale valorificabile economic nu avem, ci resurse care implică investiţii pentru a fi puse în valoare. Minele din Maramureş au fost abandonate în urmă cu zece ani, iar redeschiderea lor ar presupune costuri peste limita de rentabilitate. Se adaugă faptul că flotaţiile, cianuraţiile şi topitoriile au fost complet distruse, capacitatea de prelucrare a minereurilor fiind nulă. Renunţarea la exploatarea celor mai mari zăcăminte de aur şi cupru din Munţii Apuseni este o eroare, iar statul va plăti miliarde de euro daune interese. S-a creat o psihoză contra propriilor noastre interese, susţin apărătorii mineritului. Ceilalţi apără sănătatea mediului şi a omului.
Reindustrializarea are oare şanse de reuşită, avînd în vedere schimbările de paradigmă din societatea actuală? Dezvoltarea conştiinţei de sine şi a conştiinţei planetare nu sînt vorbe în vînt, căci cu toţii sîntem copiii lumii, iar calea aleasă este depăşirea societăţii industriale prin umanism ştiinţific, ceea ce ar însemna să protejăm mediul, să crească randamentele şi să scădem costurile. Mineritul acesta nou s-ar numi „minerit responsabil”, ceea ce deja alte ţări dezvoltate fac şi putem şi noi.
Mineritul din Maramureş a dispărut, producea înainte vreme 4 t de aur pe an (Ceauşescu ar fi vrut 20), deodată cu prestigiul acestei meserii. Oamenii nu mai vor să vadă coşuri de fum în oraş, care să polueze. Dar şi autovehiculele poluează, însă pe ele le neglijăm! Societatea trebuie să accepte că mineritul este o necesitate absolută, fără de minerit (responsabil!) nu ne vom dezvolta durabil şi nu vom ieşi din criză. Poate că aceasta este calea, să ne consultăm cu toţi cei interesaţi şi să găsim căi noi de rezolvare a problemelor, inclusiv a celor de poluare.
Opinia publică este însă reticentă la orice formă de manipulare, deoarece autorităţile de stat ştiu să manipuleze, la fel şi organizaţiile pentru protecţia mediului. Poate că cele două culturi, umanistă (ecologică) şi realistă (postindustrială) ar trebui reconciliate, între ele să întindem o punte, prin aducerea la masă a celor interesaţi de minerit. Forumul minier român  din 21 aprilie 2016 va fi un astfel de prilej. „Graiul Maramureşului” este partener media al evenimentului.
Soluţia postmodernă va fi să căutăm soluţii la probleme, să ne adaptăm la realitatea în schimbare, să depăşim faza de năuceală şi anarhie în care ne aflăm. Industria este absolut necesară pentru civilizaţie, deoarece tot ce avem în jur vine din subteran şi nu vom renunţa niciodată la obiectele de plastic, fier, cupru, plumb, aur… Reumanizarea industriei este calea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.