Caritasul Greco-Catolic Maramureş – un sprijin pentru cei aflaţi în dificultate

0
664

– Interviu cu  preotul Gheorghe Dunca, director general al Asociaţiei Diecezane Caritas Catolic Maramureş –
Rep: – Atunci când spunem „Caritas”, cu toţii ne gândim la ceea ce semnifică termenul „caritate”, ajutor. Ce este, mai exact, Caritasul Greco-Catolic? Puteţi să faceţi o scurtă descriere a acestei realităţi?
Pr. Dunca: – Asociaţia Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureş derulează proiecte, programe şi servicii sociale, care răspund inovativ necesităţilor familiilor aflate în dificultate, persoanelor cu venituri reduse, copii proveniţi din familii cu o situaţie materială precară etc. Aplicând un management eficient, având o echipă motivată şi închegată care se formează continuu, am reuşit să contribuim la dezvoltarea locală şi regională, este credibilă şi vizibilă în comunitate. Promovând voluntariatul, Asociaţia Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureş susţine valorile creştine şi educarea poulaţiei spre caritate.
Rep.: –  Când a fost înfiinţată filiala maramureşeană a Caritasului Greco-Catolic?
Pr. Dunca: – Asociaţia Diecezană Caritas Catolic Maramureş a fost înfiinţată la data de 7 decembrie 1998, fiind membră a Confederaţiei Caritas România şi în cei 17 ani de funcţionare a dezvoltat o serie de proiecte sociale în sprijinul comunităţii, dintre care amintim: „Biroul de consiliere pentru cetăţeni”, „Pauza de masă”, „Biroul de informare şi consiliere antidrog”, „Biroul de asistenţă şi consiliere pentru persoane cu handicap”, „Solidaritatea”, „Reducerea riscurilor de dezastre”, „Centrul de îngrijiri la domiciliu”.
Rep.: – Câte filiale are asociaţia în Eparhia de Maramureş?
Pr. Dunca: – Pe lângă asociaţia mamă, cu sediul în Baia Mare (str. Victoriei nr. 82/21), mai există trei filiale, în Sighetu Marmaţiei, Satu Mare şi Medieşu Aurit.
Rep.: – Ce proiecte aveţi în derulare?
Pr. Dunca: – În momentul de faţă, asociaţia noastră este acreditată de către AJPS Maramureş pentru a oferi servicii de informare şi consiliere socială şi de către AJOFM Maramureş, pentru a oferi servicii de informare, consiliere şi medierea muncii pe piaţa internă. În rândul proiectelor pe care le derulează în acest moment asociaţia, enumerăm: Proiectul „Biroul de informare şi consiliere pentru cetăţeni”, proiect în cadrul căruia cetăţenii pot beneficia de servicii de informare şi consiliere în următoarele domenii: asistenţă socială, sănătate publică, asigurări sociale, raporturi de muncă, protecţia consumatorului, drepturi şi obligaţii civile, regimul proprietăţii, impozite şi taxe, învăţământ, procedură notarială, protecţia copilului, servicii publice. Apoi, Proiectul „Campanie pentru sănătate”, derulat în parohiile greco-catolice din Baia Mare, în parteneriat cu Asociaţia Medicală Catolică Maramureş, prin care derulăm acţiuni de informare a beneficiarilor cu privire la bolile cardiovasculare şi riscurile pe care le implică acestea. De asemenea, Proiectul „Solidaritatea”, în cadrul căruia Asociaţia Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureş, împreună cu partenerii  şi sponsorii, vine în sprijinul persoanelor nevoiaşe, periodic, oferind pachete alimentare, jucării şi dulciuri pentru copiii proveniţi din familii aflate în nevoie. Mai avem Proiectul „Măsuri şi iniţiative rurale în regiunea Nord-Vest”, în cadrul căruia oferim servicii de informare şi consiliere profesională în vederea creşterii şanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi Proiectul „Centrul de fitness Caritas”, în cadrul căruia vom oferi servicii de întreţinere fizică persoanelor din grupuri dezavantajate. Pentru acest proiect suntem în etapa de finalizare a amenajărilor, urmând ca în cel mai scurt timp să inaugurăm centrul.
Rep.: – Ce îşi propune  asociaţia pe viitor?
Pr. Dunca: – Dezvoltarea proiectelor aflate în derulare, precum şi accesarea de fonduri în vederea înfiinţării unor structuri de economie socială, pentru furnizarea serviciilor de formare profesională, înfiinţarea unui centru de îngrijire la domiciliu şi a unui cămin pentru vârstnici.
Rep.: – Cine poate apela la serviciile „Caritas” şi care este parcursul prin care se ajunge la a beneficia de aceste servicii?
Pr. Dunca: – Pot apela la serviciile noastre, persoanele  şi familiile din comunitate aflate în dificultate. Pentru a beneficia de aceste servicii, cetăţenii ne pot găsi în Baia Mare pe str. Victoriei nr. 82/21, ori să ne contacteze la telefonul 0362.401.169.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.