Dările locale … încrucişate

0
349
Editorial Graiul Maramureşului

În ultimele zile, au venit trei cetăţeni la redacţie cu aceeaşi nemulţumire, legată de taxele locale. Putem anunţa o veste bună: Codul fiscal (apărut în noiembrie 2015) a fost modificat, astfel că impozitul pe terenurile intravilane, unde au apărut situaţii de triplare, a revenit aproape de normal. Cei care au plătit dările mărite îşi primesc acum banii înapoi. Dar impresia de haos legis­lativ şi administrativ nu poate fi ştearsă atît de uşor!
De data aceasta, au căzut victime şi primarii, în sensul că cetăţenii îşi îndreaptă nemulţumirile împotriva lor – unii au anunţat că nu vor creşte impozitele. Sistemul de consultare a Ministerului Finanţelor cu Asociaţia Comunelor din România şi cu Asociaţia Municipiilor din România a eşuat, noul Cod fiscal a fost avizat favorabil, semn că nu a existat o conlucrare reală între părţi. Învăţătura de minte pentru ministrul Finanţelor este să simuleze aplicarea noilor legi pe cazuri concrete. Dacă ar fi calculat noul impozit pe casa şi terenul cetăţeanului Mureşan de pe strada  Fierăstrăului, ar fi constatat că în 2015 omul a plătit suma de 170 lei, iar în 2016 ar avea de achitat la primărie suma de 384 lei, mai mult de dublu, pentru aceeaşi casă şi acelaşi teren.
Fie şi mai tîrziu, Guvernul a modificat legea fiscală prin ordonanţă de urgenţă, fiind ajustat controversatul articol care impunea impozitarea a cîte 400 metri pătraţi de teren asimilat curţilor, la fiecare categorie de teren agricol şi chiar şi la terenul neagricol. Dar statul nu a eliminat de tot articolele aberante, care dublau-triplau impozitele, ci forţează nota de plată cu măcar patru ari în plus faţă de ce a fost pînă acum. Iată, dacă ai o casă, 6 ari de curte şi 10 ari de livadă în spatele casei, vei plăti obligatoriu 10 ari de curte şi 6 ari de livadă. Se adaugă locul de sub casă, pentru care pînă acum nu se plătea impozit pe teren.
Legea a iscat şi o altă situaţie nefericită pentru locatarii ce deţin terenul de sub bloc în coproprietate indiviză. Unii au în cartea funciară 6 mp de teren, alţii, 96 mp de teren, pentru apartamente egale ca număr de camere şi suprafaţă. (Pentru a corecta situaţia, trebuie să plăteşti la Oficiul de Cadastru suma de 60 lei pentru fiecare apartament!)
Haiducia fiscală este la ea acasă şi în cazul păşunilor. Proprietarii de animale se zbat să închirieze izlazurile comunale, dar constată că au de plătit nu doar taxa anuală de concesiune, ci şi impozitul pe teren, numit însă „taxă”, dar de aceeaşi valoare. Incoerenţa celor care concep Codul fiscal este manifestă: pentru terenurile publice nu se plăteşte impozit, însă fermierul cu animale trebuie să plătească de două ori!
Un alt cetăţean cu nume Mureşan a venit la redacţie cu sesizarea că i se impune impozit pe o suprafaţă mai mare decît a garajului. Este adevărat, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevăd un coeficient de 1,4, care se aplică la suprafaţa utilă a garajului auto. Impozitele şi taxele au formule de calcul complicate, ca cetăţeanul contribuabil să trebuiască să citească 50 de pagini din lege pentru a-şi putea calcula singur cît impozit datorează.
Cetăţeanul R.I. ne sesizează că un vecin de scară din bloc a ocupat fără drept o parte din coridorul comun, extinzîndu-şi apartamentul cu cîţiva metri pătraţi. Conform noului Cod fiscal, astfel de situaţii vor fi reglementate prin formularul de impunere, care trebuie depus la primărie, în două luni. (Chemarea în judecată este calea grea de rezolvare a conflictului.)
Cu rele, dar şi cu bune, noul Cod fiscal se aplică. Sistemul de impozitare a locuinţelor a fost modificat, impozitul pe clădiri se calculează în funcţie de destinaţia clădirii, nu în funcţie de persoana fizică ori juridică, aşa cum s-a întîmplat pînă la finalul anului trecut. Cota de impozit/taxă pe clădiri creşte de la 1-2% la 5% dacă nu reevaluezi valoarea clădirii. Fermierii sînt avantajaţi, pentru grajduri plătesc 0,4%. Se depune o declaraţie de impunere privind destinaţia clădirii, pe baza căreia autorităţile vor calcula impozitul datorat anul acesta. Termen, 31 mai.
Guvernul Cioloş a trecut peste acest hop, Codul fiscal nou, dar a demonstrat că nu este deloc mai tehnocrat decît celelalte administraţii executive.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.