S.C. VITAL S.A. – Acţiune de curăţare şi spălare a sistemului de canalizare în cartierele Gării şi Săsar

0
470

În fiecare an, echipe de lucrători din cadrul secţiei canal ai societăţii VITAL S.A. desfăşoară un amplu program de curăţare şi verificare a sistemului de canalizare, denumit “Program anual de revizii tehnice, reparaţii curente şi spălări de reţele de canalizare aferente municipiului Baia Mare şi pe zonele limitrofe”.
Acţiunile de acest gen debutează la început de an, după un program bine stabilit, când echipele societăţii noastre verifică şi, unde este necesar, intervin în curăţarea şi spălarea sistemului de canalizare. Săptămâna trecută s-au efectuat lucrări de curăţare şi spălare a gurilor de scurgere şi a reţelelor de canalizare în cartierele Gării şi Săsar. În majoritatea cazurilor, curăţarea s-a efectuat manual, în timp ce spălarea s-a realizat cu autospeciala din dotarea societăţii VITAL. Deşi pare greu de crezut, în timp, la nivelul sistemului de canalizare, în special pe reţelele cu diametre mari, echipele de intervenţie au descoperit, aruncate, de la resturi menajere la diverse bucăţi de materiale plastice şi resturi de componente metalice destul de mari. În cele mai multe situaţii, sistemele de canalizare, în special la nivelul gurilor de preluare stradale, sunt blocate/obturate cu diverse resturi de la materiale de construcţie, materiale plastice şi încălţăminte. Însă, cel mai mare duşman al canalizării sunt cârpele, vata medicinală şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând depunerile. Toate acestea împiedică scurgerea apelor şi, implicit, sunt responsabile de nefuncţionarea sistemelor la capacitate maximă. În aceste condiţii, zonele unde cetăţenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi riscă să fie inundate chiar şi la cea mai mică aversă de ploaie.
SAM_1618Reamintim că sănătatea noastră şi a copiilor noştri poate fi pusă în pericol prin aceste obturări ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecţie. Mai mult, în condiţii de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea şi transportul apelor pluviale, ceea ce duce la inundarea carosabilului.
În această perioadă, echipele de intervenţie ale S.C. VITAL S.A. vor face tot ce este necesar pentru rezolvarea acestor situaţii, în special acolo unde au fost descoperite blocaje la nivelul sistemelor.
Sistemul de canalizare al municipiului Baia Mare este de tip unitar aproximativ 80% (apa menajeră uzată şi apa pluvială sunt colectate şi transportate spre Staţia de epurare prin aceeaşi reţea) şi 20% în sistem divizor (apa menajeră uzată şi apa pluvială sunt colectate şi transportate prin reţele diferite). Condiţia esenţială în funcţionarea sistemului de canalizare şi preluare a apelor pluviale este funcţionarea staţiilor de pompare. Investiţiile financiare imense făcute în modernizarea şi automatizarea acestor sisteme sunt nule de fapt, în condiţiile în care, din cauza suprasolicitărilor sau a rafalelor de vânt, liniile de alimentare cu tensiune sunt avariate. În lipsa energiei electrice, staţiile şi, implicit, sistemul de canalizare nu pot funcţiona.
12967459_246521479028536_242103784433476878_oÎn cazul blocării reţelei publice de canalizare, anunţaţi societatea VITAL, apelând numerele de telefon de la dispecerat: 0262/215150,1,2 serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Indiferent de condiţiile meteo, angajaţi ai S.C. VITAL S.A. vor răspunde sesizărilor dumneavoastră şi vor intervenii cu promptitudine acolo unde este nevoie.
Vă prezentăm câteva imagini cu ceea ce se “colectează” în reţelele de canalizare municipale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.