Locuirea socială, rezolvată: e în curs licitaţia pentru 500 de locuinţe modulare!

0
627

• Baia Mare devine exemplu naţional la integrarea socială a romilor

• Un model de urmat şi de alte oraşe din România. În Baia Mare, integrarea se face prin acces la educaţie, muncă, servicii sanitare şi sport •

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, municipiul Baia Mare a început să deruleze diverse proiecte de ordin social, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) menite să ajute copii, tineri şi adulţi de etnie romă în demersul de integrare socială. Accesul la educaţie, în principal, dar şi serviciile de consiliere în ceea ce priveşte igiena, găsirea unui loc de muncă, susţinerea celor mici să urmeze cursurile unor unităţi de învăţământ, fac ca municipiul Baia Mare să fie momentan un adevărat exemplu pe plan naţional în ceea ce priveşte integrarea comunităţii rome. În cifre, activitatea SPAS subliniază încă o dată grija pe care administraţia băimăreană o are şi în ceea ce priveşte această problematică naţională. Mai mult, una dintre cele mai mari probleme, locuirea socială pe raza oraşului nostru, este pe cale să se rezolve: este în curs licitaţia pentru achiziţionarea a 500 de locuinţe modulare!

Problema locuirii sociale, pe cale să fie rezolvată în Baia Mare

500 de familii de romi urmează să beneficieze de spaţii locative din partea administraţiei băimărene. Achiziţia publică prin licitaţie deschisă pentru 500 de containere (trei tipuri diferite) este în curs de derulare. Deschiderea ofertelor are loc în primele zile ale lunii iunie, iar valoarea acestor locuinţe de care vor beneficia aproximativ 500 de familii este de 2.400.000 de lei. În ceea ce priveşte locuinţele sociale existente deja la nivelul oraşului nostru, din cele 492 de locuinţe 197 sunt ocupate de persoane de etnie romă.

Centrul Romanii, locul unde copii, tineri şi adulţi beneficiază de educaţie, igienă şi consiliere

Centrul Comunitar Romanii a fost construit din fonduri europene şi a fost inaugurat în 2012. Aici, romii sunt sprijiniţi şi beneficiază de servicii de igienă corporală, igiena hainelor, consiliere antidrog, consiliere psihologică, mediere şi monitorizare şcolară. Tot aici este un centru de zi pentru preşcolari, se derulează programul “Şcoala după şcoală”, iar copiii care învaţă aici după terminarea orelor beneficiază de o masă caldă şi au parte de activităţi socio-cultural-sportive. 112 beneficiari ale acestor servicii sunt anual la acest centru. Tot aici sunt desfăşurate activităţi pentru preşcolari şi pregrădiniţă, existând în acest moment 21 de beneficiari ai unor astfel de servicii. 70 de porţii de mâncare sunt oferite zilnic celor mai săraci din comunităţile rome. Între 5 şi 15 familii pe semestru primesc ajutor pentru rechizite, îmbrăcăminte, renovare de imobile, medicamente şi ajutor pentru plata taxelor şi impozitelor locale.

copii busBogdan Gavra, directorul Serviciului Public Asistenţă Socială a Municipiului Baia Mare: „Din punct de vedere a problematicii locuirii sociale, care este cea mai acută problemă în cadrul comunităţii, am întocmit caietul de sarcini şi a fost aprobată documentaţia de către ANAP cu posibilitate de depunere a ofertelor până în data de 6 iunie 2016 pentru realizarea de unităţi locative modulare. Astfel, vom încerca prin cele 500 de unităţi locative modulare să creăm şi condiţii de locuire decente, bineînţeles pe o perioadă provizorie. După cum bine ştiţi, întreaga paletă de locuinţe sociale al municipiului Baia Mare este constituită din cele 492 de unităţi locative din care peste 40% sunt ocupate de către persoane de etnie romă care au fost sprijinite să îşi găsească adăpost”.

Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public Asistenţă Socială a Municipiului Baia Mare: „În ultimii cinci ani, Administraţia Publică Locală a municipiului Baia Mare, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, a desfăşurat o serie de activităţi menite să conducă înspre incluziunea persoanelor provenite din comunitatea romă. De aceea, cel mai important proiect al nostru a fost proiectul care a prevăzut realizarea Centrului Comunitar Romanii, care este un proiect de bune practici la nivel naţional, auditat pentru performanţă chiar de către auditul Comisiei Europene. La Centrul Comunitar Romanii, în fiecare zi, peste 100 de copii, 90% dintre ei de etnie romă, beneficiază de serviciile de consiliere, de informare, after school, igienă corporală, cât şi de alte tipuri de servicii. Aceşti copii participă ocazional la vizite în cadrul unor muzee, filme sau chiar merg la o brutărie. Încercăm astfel să le dezvoltăm cunoştiinţele şi ei să se includă cât mai bine în comunitatea băimăreană. Partea dedicată pentru adulţi în Centrul Comunitar Romanii prevede servicii de igienă corporală unde adulţii din zonă pot veni să facă duşuri şi să îşi spele hainele”.

Șansa copiilor din zone precum Craica este accesul la educaţie  şi serviciile oferite  de Centrul Romanii
Șansa copiilor din zone precum Craica este accesul la educaţie şi serviciile oferite
de Centrul Romanii

Acces la educaţie pentru copii, tineri şi adulţi din comunitatea romă

În acest moment, 230 de copii din comunităţile rome sunt duşi cu mijloace de transport ale SPAS, gratuit, la unităţile de învăţământ.  Numărul acestor instituţii de învăţământ a crescut de la unul singur la nouă! Copii de etnie romă au fost integraţi în următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Petre Dulfu, Şcoala Vasile Alecsandri, Şcoala Nicolae Bălcescu, Şcoala Simion Bărnuţiu, Şcoala nr. 18, Grădiniţele nr. 4, nr. 8 şi nr. 31. 100 de copii romi beneficiază de tichete pentru grădiniţă lunar, fiecare tichet fiind de 50 de lei, astfel familiile fiind ajutate să îşi ţină copiii la grădiniţă. 40 de elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii beneficiază de asistenţă educaţională şi ajutor care să faciliteze accesul lor la educaţie. 40 de părinţi ai elevilor care se află în risc de părăsire timpurie a şcolii sunt consiliaţi şi ajutaţi să îşi ţină copiii la şcoală. 13 persoane care au părăsit sistemul şcolar primesc ajutor şi beneficiază de servicii în cadrul programului “A doua şansă”. Copiii de etnie romă care nu au absenţe şi participă la toate activităţile primesc burse, iar părinţii subvenţii pentru a reuşi să îi susţină în continuare. Culturalizarea se face şi prin vizite la muzee, filme, biserici şi teatre. În ultimii 5 ani, peste 80 de asemenea vizite au fost organizate pentru copiii şi tinerii de etnie romă din Baia Mare.

Primul ghiozdan, o acţiune de succes a administraţiei băimărene

În luna septembrie 2015, la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş şi cu sprijinul Consiliului local, s-a acordat prima dată la nivelul municipiului Baia Mare câte un ghiozdan complet echipat cu rechizite. Proiectul a vizat toţi preşcolarii din Baia Mare, 90 dintre aceştia fiind de etnie romă. În ceea ce priveşte acţiunea “Moşul vine la toţi copiii din Baia Mare”, unde toţi şcolarii şi preşcolarii primesc pachete cu dulciuri de sărbătorile de iarnă, 350 au ajuns la copii din comunităţile rome.

copii sportEducaţie (şi) prin sport

La iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, sunt organizate săptămânal activităţi sportive, fotbal şi hand­bal, pentru 100 de beneficiari, copii şi tineri de etnie romă. Antrenori de la cluburile băimărene se ocupă de două ori pe săptămână de copii. Astfel, ei au parte de activităţi extraşcolare prin care învaţă şi să fie disciplinaţi.

Acces la servicii de sănătate pentru romii din Baia Mare

În ceea ce priveşte serviciile de sănătate pe care administraţia băimăreană le asigură membrilor din comunitatea romă, este vorba de 85 de persoane în 2013, 130 de persoane în 2014 şi 86 de beneficiari în 2015. Comunităţile de etnie romă sunt asistate de trei mediatori sanitari, 12 asistenţi medicali comunitari şi un asistent social de etnie romă pe Craica. Aceştia au beneficiat de servicii de sănătate constând în perfuzii, injecţii, pansamente, administrare de tratament medicamentos după prescripţie, dar şi de medicamentaţie pentru bolile cronice de care suferă. „Au fost destinate sume importante de bani pentru ONG-uri care derulează activităţi în cadrul acestor comunităţi. Altă paletă de servicii se referă la serviciile de sănătate. Astăzi, prin încadrarea în muncă a unui număr de 12 asistenţi comunitari, există doi asistenţi comunitari care merg zilnic în aceste comunităţi şi identifică persoanele care nu au medici de familie, care au probleme de sănătate iar mai apoi acestea sunt consiliate şi duse la medicul de familie sau la medici specialişti. Avem mediatori sanitari de etnie română. De asemenea, avem încadrat un asistent social de etnie romă care este strict pe zona Craica, încercând astfel să ajutăm aceste comunităţi prin tot palierul de servicii socio-medicale pe care noi le derulăm pentru ca ei să se integreze cât mai bine în comunitatea băimăreană. Un proiect pe care dorim să îl mai implementăm vizează copiii cu vârste între 0 şi 3 ani, “Creşa Curcubeu”, unde, din 40 de locuri, zece vor fi destinate copiilor de etnie romă”, a mai spus Bogdan Gavra.

Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public Asistenţă Socială a Municipiului Baia Mare: „Mai ales în ultimii trei ani,  am acordat o atenţie deosebită integrării şcolare a copiilor din comunităţile rome. Astfel, printr-un parteneriat cu Fundaţia Young Roma, am identificat aşa-zişi mediatori şcolari din comunitate, unu pe Craica şi unul în zona Horea – Cuprom, care nu fac altceva decât să identifice copiii în fiecare zi, să vorbească cu părinţii, să-i consilieze pentru a-i lăsa pe copii să meargă la şcoală. În cadrul acestui proiect, Serviciul Public de Asistenţă Socială a pus două mijloace de transport la dispoziţia copiilor, astfel încât peste 200 de copii sunt duşi zilnic la unităţile de învăţământ. Dacă în urmă cu cinci ani de zile puteam vorbi doar de una, două unităţi de învăţământ care primeau copii de etnie romă, astăzi suntem la nouă unităţi de învăţământ care includ în clasele lor copiii proveniţi din această minoritate. Văzând că Centrul Comunitar Romanii este un exemplu de bune practici, am încercat să replicăm acest proiect, construind Centrul de Integrare Socială a copiilor şi tinerilor de pe Arieşului, care va  fi inaugurat luna viitoare. Şi aici copiii vor primi servicii de after school, de consiliere şi informare, de orientare şcolară. De asemenea, vom mai achiziţiona un microbuz pentru transportul copiilor la unităţile de învăţământ, încercând astfel prin educarea copiilor din comunitatea romă să schimbăm comunitatea în ansamblul ei. Finanţări din partea Municipiului Baia Mare pentru aceste comunităţi s-au derulat prin legea 350”.

90 de copii şi 75 de părinţi ajutaţi la Centrul de reabilitare socială Arieşului

Un alt loc unde romii sunt ajutaţi să se integreze în societate şi beneficiază de educaţie informală şi nonformală, o masă caldă zilnic, educaţie pentru sănătate şi mediu, consiliere psihologică şi de tip asistenţă socială, mediere pe piaţa muncii şi evaluare individuală în vederea obţinerii unui loc de muncă, este Centrul de reabilitare socială Arieşului. Aici, 90 de copii şi 75 de părinţi beneficiază de ajutor.

Centrul de educaţie timpurie Curcubeu, un proiect în curs de realizare

Se află în procedură de achiziţie publică execuţia lucrărilor pentru Centrul de educaţie timpurie Curcubeu, cu trei grupe, din care una pentru copii de etnie romă. Aici vor fi 10 locuri disponibile pentru copii cu vârsta între 4 luni şi 3 ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.