Şcoli închise la Bicaz

0
523

Comuna Bicaz nu stă foarte bine la capitolul şcoli, în sensul că la instituţia de învăţământ din satul Ciuta nu mai există nici măcar grădiniţă, iar în Corni, localitate aparţinătoare, mai funcţionează doar grădiniţa.
Clase primare nu mai sunt în aceste două sate, deoarece numărul de elevi a scăzut în aşa fel încât nu s-au mai putut ţine deschise şcolile. Deşi, ca spaţii, aceste unităţi educaţionale au fost reabilitate, fiind perfect funcţionale, actul de învăţământ se desfăşoară la şcoala din Bicaz. Astfel, elevii au fost mutaţi, fiind transportaţi zilnic la şcoala de centru de comună, unde funcţionează clasele I-VIII. Chiar şi aşa, există un deficit de elevi: “Nici la şcoala din centrul de comună nu stăm foarte grozav. De la anul vom intra şi aici cu clase simultan, ceea ce este destul de dezavantajos din punct de vedere al procesului de învăţământ. Ca să comasezi orele de matematică şi de limba română, în condiţiile în care au examen de capacitate, indiferent de cât ar fi de bine pregătit cadrul didactic, în 25 de minute pentru o clasă, nu cred că se poate face performanţă. Modul de plată per elev cred că e o mare tâmpenie în ceea ce înseamnă învăţământul românesc. Deci nu mai poţi face performanţă”, a declarat Dorin Mitre, primarul comunei Bicaz.
O altă problemă din mediul rural este legată şi de faptul că sunt prea puţine cadre didactice titulare. Cei care sunt suplinitori se schimbă, aşa că un elev poate avea în patru ani de şcoală patru dascăli diferiţi la aceeaşi disciplină. „Şcolile din mediul rural nu reprezintă în ziua de azi decât o rampă de lansare către alte locuri”, a conchis şeful administraţiei locale din comuna Bicaz. (c.v.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.