Despre minerit la trecut, prezent şi viitor

0
616

Doresc de multă vreme să adun într-o carte o istorie a mineritului maramureşean, cu toate ale sale, de la etapele de început, la anii în care exploatarea minereurilor a jucat un rol de primă mărime în biografia ţării, până la momentele de „suferinţă” la care este azi supus mineritul, dar şi încercările de a sesiza viitorul său. Există deja cărţi consacrate acestui subiect, eu însumi am radiografiat trecutul minier în această parte nordică de ţară. Propun acum un demers complementar cu ce s-a făcut, iar lucrarea pe care o am în vedere se înscrie în perspectiva cunoaşterii resurselor, valorificării lor în contextul economic şi măsurării exacte a locului ocupat de mineritul din Maramureş în industria românească. Aşadar, apelez la experţi recunoscuţi pentru anvergura lor intelectuală şi profesională, capabili să contribuie la descifrarea chipului autentic al acestei profesii cuprinzătoare, mineritul.
Câmpul de lucru este în mare parte constituit, dar cum va arăta cartea în final vom vedea mai târziu. Avem, deocamdată, aşezate pe hârtie, cu rigoare şi necesară viziune, ţintele pe care ni le-am propus. Ne-am dori să parcurgem respirările mineritului în zona unde ne-a fost dat să ne naştem, de la origini până azi: cât timp acesta s-a aflat sub apăsare străină; întâmplările de la naţionalizare; evoluţiile din anii României Mari; modificările aduse de odiosul dictat de la Viena. Dorim să evidenţiem corect, fără partizanate gratuite, efectele naţionalizării în zona Maramureş. Considerăm că este necesar un stop-cadru privind mineritul românesc de dinaintea evenimentelor din decembrie 1989. Avem ce scrie! De bună seamă, radiografiile post-decembriste îşi au locul şi rolul lor în a descrie declinul mineritului în Maramureş, impactul economico-social al măsurilor guvernamentale în epocă.
Întrebarea care ne tulbură priveşte viitorul mineritului în zona Maramureş. Ştim ce s-a întâmplat, ştim cum stăm. Dar ce avem de gând? Este obiectivul nostru esenţial. Ne propunem să analizăm situaţia resurselor principale, să procedăm la inventarierea de proiecte miniere, cu exemplificări semnificative, să conturăm posibile direcţii de acţiune. Vrea cineva să ni se alăture în acest demers editorial? Este oricând binevenit. Tel. 0723-195761.

Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.