Corespondenţă din Canada, pentru Graiul Maramureşului

0
745

Din Cluj-Napoca, după un zbor de 20 de ore, cu escale la München şi Montreal, ajungi la Edmonton, capitala provinciei Alberta. În Canada, a doua ţară din lume ca întindere după Rusia, în cele zece provincii şi trei teritorii, cu o economie dezvoltată şi o populaţie de aproape 35 de milioane de locuitori, convieţuiesc 200 de minorităci entice, cu diverse culturi şi religii.
Comunitatea românească, în anul 2016, depăşeşte 200.000 de persoane stabilite în provinciile Ontario, Quebec, British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Ma­nitoba, Nova Scoţia, Newfouland şi Labrador. Din alocuţiunea domnului Pierre Trudeau, prim-ministru al Canadei, la întîlnirea ce a avut loc la Ottawa, în luna iunie 2016, cu premierul României, domnul Dacian Cioloş, rezultă aprecierea şi recunoştinţa pentru contribuţia specialiştilor etnici români.
Primii români, în majoritate agricultori, au sosit în provincia Alberta în urmă cu 118 ani şi s-au asezat în cătunul Boian, la 100 km nord-est de Edmonton şi 6 km est de actualul oras Willingdon, în districtul municipal Two Hills, zonă de cîmpie (preerie) străbătută de rîul North Saskatchewan. Fiind o zonă cu pămînt fertil, cu lacuri şi pă­duri, au cultivat terenul agricol, au înăţat case în stil bucovinean şi au înfiinţat Boianul Albertan, cea mai veche aşezare şi primul focar de cultură şi credinţă românească în Canada. Aici, în anul 1903, existau peste 100 de familii de români, ei au început să înalţe o biserică ortodoxă română după modelul celei din Boianul Bucovinean, iar din 1909 au construit şcoala – azi muzeu -, unde s-au predat toate disciplinele după programa şcolară a acelei perioade din România. Guvernul Canadei, la timpul respectiv, a acordat imigranţilor români o suprafaţă de 160 de acri (1 acru – 0,4047 ha) de pămînt, cu condiţia să construiască fiecare o locuinţă, să cultive cea mai mare parte din teren şi să plătească o taxă anuală de 10 dolari, iar după trei ani deveneau proprietari. După Al Doilea Răboi Mondial şi în special după anul 1989, numărul şi structura imigranţilor români în Canada, mai ales a celor cu studii superioare, a crescut simţitor.
Alberta, cu o suprafaţă de 661.190 kmp, situată în vestul Canadei, avînd mari resurse minerale de tiţei şi gaze, de nisipuri bituminoase şi de cărbuni, rezerve aflate la mică adîncime, cu vaste suprafeţe agricole şi forestiere, cu 600 de lacuri şi 245 de rîuri, este una dintre cele mai bogate provincii.
familiaPotrivit sursei (Municipal Population List), în septembrie 2015, populaţia Albertei a ajuns la 4.175.409 locuitori, faţă de 3.844.175 în anul 2012. Cele mai mari aşezări urbane sînt Calgary cu 1.195.194 de locuitori şi Edmonton cu 877.926 de locuitori. În provincia Alberta, trăiesc şi muncesc peste 23.000 de cetăţeni canadieni de origine română, din care aproape 10.000 în Edmonton, unul dintre oraşele prospere ale lumii. Acestora li se adaugă un număr însemnat de cunoscători ai limbii române, emigranţi din Republica Moldova.
De la intrarea în curtea Bisericii Ortodoxe Române din Edmonton ,,Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, în colţul de rai românesc, eşti întîmpinat de Ansamblul monumental ,,Mihai Eminescu” (foto), din faţa Centrului Cultural Românesc, în incinta căruia se află şi biblioteca Parohiei ortodoxe, avînd cărţi şi reviste în limba română şi engleză. Prin grija Bibliotecii Judeţene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare şi a Asociaţiei Culturale ,,Familia Română” director dr. Teodor ARDELEAN, cunoscătorii de limba română au la dispoziţie revista „Familia română”. La data vizitei noastre, în sala de lectură, erau expuse două numere ale revistei şi scrisorile de înaintare. Revista este primită şi citită şi în alte oraşe din Canada (Toronto, Ottawa, Winnipeg), unde se află membri ai Colegiului de redacţie. Cîţiva conaţionali rezidenţi în Edmonton, aflaţi în sala de lectură, mi-au spus că au citit numerele primite din România, iar altele le-au citit pe internet, revista fiind cu adevărat a românilor de pretutindeni, a celor aflaţi la mii de kilometri depărtare de plaiurile mioritice. O doamna originară din Deva, de profesie arhitect, rezidentă în Edmonton de peste 20 de ani, îmi spunea că nr. 58-59/2015, dedicat Satului Românesc, ar fi fost impresionant dacă prezenta şi satul Boian de aici, din Alberta, unde an de an Societatea Româno-Canadiană din Alberta, împreună cu Consiliile parohiale Boian, paroh preot protopop Mircea Panciuk, şi Edmonton, paroh preot George Bazgan, organizează la ROMANIA PIONNER MUSEUM BOIAN-WILLINGDON, întîlniri ale etnicilor români locuitori în Alberta. Mulţi români cetăţeni canadieni se află la a doua sau a treia generaţie în Canada, unii sînt născuţi aici, dar au marea dorinţă să viziteze ţara de unde provin părinţii lor şi să înveţe limba română. O profesoară originară din Iaşi sugera ca cel puţin articolul considerat editorial al „Familiei Române” să fie publicat şi în limba engleză, iar unele materiale documentare de larg interes să aibă un rezumat în engleză, mai ales că revista este difuzată în multe ţări ale lumii.
În Canada se editează, se tipăresc şi se difuzează ziare în limba română: Jurnal Românesc, Acasă, Observator, revista de spiritualitate Credinţa, Cuvîntul Adevărului, Datina Străbună Iconostas, Almanahul Credinţa. Sînt apoi emisiuni ale posturilor de radio şi ale televiziunilor locale din Montreal, Toronto, Calgary, Vancouver. Zilnic, graţie internetului, citim site-urile ziarelor din România, iar cei conectaţi la canalul Global Connect văd emisiunile TV din România.
canadaPentru a veni în sprijinul familiilor, al copiilor, pe lîngă cele patru parohii ortodoxe române din Calgary, Edmonton şi Boian, cu filiile lor, funcţionează “Şcoala Parohială”. Pentru Şcoala Parohială din Edmonton, profesoarele Viorica Ciocan şi Ileana Gavriş utilizează manuale şi multe materiale didactice aduse din România. Ele au elaborat o programă şcolară în concordanţă cu programul de educaţie al B.O.R. din România şi au adaptat-o la condiţiile locale privind iniţierea în limba română. În esenţă, obiectivul Şcolii Parohiale este să ofere cursanţilor cunoştinţe în domeniul învăţăturii creştin ortodoxe, al valorilor spirituale şi culturale ale popoarelor român şi canadian.
Bisericile ortodoxe române de pe teritoriul Canadei se află sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele Două Americi, cu sediul la Chicago, Illinios, S.U.A. – (comuniunea canonică Patriarhia Ortodoxă Română) -, pastorită de (omoforul) Arhiepiscop I.P.S. Dr. Nicolae Condrea, cunoscut băimărenilor din primăvara acestui an, cînd a liturghisit şi a predicat la Catedrala Episcopală ,,Sfînta Treime“ din Baia Mare.
Ing. Aurel PANTEA
Edmonton, AB, 2016-07-19

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.