Primăria Boiu Mare caută soluţii pentru intabularea terenurilor

0
442

Administraţia locală din Boiu Mare stă bine cu retrocedările de terenuri către vechii proprietari. În afară de câteva sentinţe judecătoreşti de pus în aplicare, alte dosare nu mai există nesoluţionate. O altă problemă însă dă bătăi de cap primarului: intabularea terenurilor.
Autorităţile locale pot accesa finanţări pentru demararea programului de cadastru sistematic – general la nivel de sector cadastral, pentru imobilele terenuri (terenuri cu sau fără construcţii) situate în extravilanul localităţilor, în zonele de aplicare a legilor fondului funciar.
Astfel, conform prevederilor OUG 35/2016, fiecare unitate administrativ-teritorială va putea contracta lucrări de specialitate în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu o persoană fizică sau juridică autorizată să execute lucrări de cadastru, iar plata lucrărilor de cadastru sistematic executate se va face de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imo­biliară, în baza unui contract de finanţare semnat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) din fiecare judeţ, finanţare ce nu poate depăşi însă cuantumul de 30.000 euro/anual/unitate administrativ-teritorială, dar nici suma de 60 de lei pentru fiecare imobil. La acest preţ, primarul din Boiu Mare nu ştie dacă se va prezenta cineva la licitaţie: „Cu fondul funciar stăm bine faţă de alte comune. Am încheiat Legea 165 şi 247 cu pădurile. Deci nu prea avem probleme aici. Mai avem doar ceva sentinţe de pus în aplicare, dar şi aici am pus suprafeţele la dispoziţia comisiei de fond funciar. Am avut şi noi probleme la acest capitol de retrocedare, dar acum lumea e aşezată deja. Ce este în prezent important e să vedem ce facem acum cu intabulările, dacă vom găsi pe cineva să vină să le execute, că e cam mică suma de 60 lei pe imobil. Noi o să punem pe SEAP să vedem dacă vine cineva la licitaţie. Un topograf bun care este de meserie, nu vine la banii ăştia. Treaba asta ar fi trebuit să o facă statul, dacă el mai există şi îi pasă. Câţi bani s-au cheltuit cu legile fondului funciar putea deja să fie tot terenul intabulat”, a declarat Gavril Pop, primarul comunei Boiu Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.