Prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic

0
426

Într-o singură zi – 3 dosare penale şi amenzi de peste 87.000 lei

Poliţiştii maramureşeni au efectuat 95 de controale pe drumurile publice, în fondul forestier şi în locuri de depozitare şi comercializare a materialului lemnos. S-a dispus confiscarea a peste 300 mc lemn, s-au constatat 3 infracţiuni şi au fost aplicate 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor a depăşit suma de 87.000 lei.

Peste 100 de poliţişti, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere şi Direcţiei Silvice Maramureş, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti de frontieră, au acţionat marţi, 23 august, pentru prevenirea şi combaterea transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. Au fost verificate 226 de autovehicule, care transportau lemn pe raza judeţului. De asemenea, au fost efectuate controale în fondul forestier şi în spaţii de depozitare şi comercializare a materialului lemnos.
În urma acestor activităţi, poliţiştii au întocmit 3 dosare penale sub aspectul comiterii de infracţiuni silvice şi au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amen­zilor aplicate a depăşit suma de 87.000 lei. Totodată, a fost dispusă măsura confiscării a peste 300 mc lemn, transportat ilegal sau pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de însoţire şi provenienţă.
Poliţiştii din Vima Mică au oprit pentru control o autoutilitară cu care se transporta material lemnos, de esenţă gorun. La volanul autovehiculului a fost identificat un bărbat, în vârstă de 47 de ani, domiciliat în localitatea Finteuşu Mare. În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au stabilit că materialul lemnos transportat nu provenea din locul menţionat în documentele de însoţire. Întreaga cantitate de lemn a fost confiscată iar şoferul este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori.
La Seini, poliţiştii au oprit pentru control o autoutilitară, condusă de un sătmărean, de 36 de ani, care transporta material lemnos. Verificările efectuate au relevat faptul că bărbatul de la volan a mai efectuat un transport de material lemnos, folosind aceleaşi documente de însoţire. Şi în acest caz, lemnul a fost confiscat iar sătmăreanul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor legale în vigoare.

Invitaţii la furt

Bunuri lăsate neasigurate…
Marţi, 23 august, un sighetean a sesizat poliţia cu privire la comiterea unui furt de bicicletă. El a declarat că, în noaptea de 20/21 august a.c., persoane necunoscute i-au sustras bicicleta lăsată neasigurată în scara blocului în care locuieşte.
Poliţiştii de investigaţii criminale au întocmit dosar penal şi continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.
… şi neglijenţă
Marţi, 23 august, poliţiştii băimăreni au fost sesizaţi cu privire la comiterea unui furt din locuinţă. Unui bărbat, domiciliat în Baia Mare, care şi-a lăsat uşa de acces în locuinţă neasigurată, i-a fost sustras telefonul mobil şi suma de 100 lei. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt şi desfăşoară activităţi de cercetare şi documentare în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.
Pentru prevenirea şi combaterea unor astfel de furturi, poliţiştii maramureşeni de prevenire şi combatere a criminalităţii desfăşoară campania de prevenire şi informare “Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt”. Peste 3.000 de maramureşeni au fost informaţi cu privire la adoptarea şi respectarea unor reguli preventive minime pentru reducerea riscului victimal referitor la infracţiunile de furt din locuinţă, camere de hotel, societăţi comerciale şi furturi din auto.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.