ANRE: profituri de 14-31% pentru operatori, ori siguranţă naţională?

0
438

În iulie 2016, am adresat către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei o solicitare de a investiga cota rezonabilă de profit realizată de operatorii de reţea electrică. Răspunsul ANRE mi-a confirmat suspiciunea conform căreia cotă ”rezonabilă” de profit este cuprinsă momentan între 14% şi 31%. Să nu uităm că aceşti operatori desfăşoară activităţi reglementate şi nu realizează venituri în regim concurenţial. Cât ar trebui să fie această cotă de profit pentru a fi considerată rezonabilă? LEGEA şi ANRE spun că 7,7%. Oricât de puţină matematică au impresia că ştim…, cota de profit realizată de operatori este nu doar dublă, ba este chiar şi de până la 4 ori mai mare!
Din analizarea răspunsului primit de la ANRE, rezultă că autoritatea de reglementare NU ÎŞI ÎNDEPLINEŞTE OBLIGAŢIA LEGALĂ de a verifica modul în care operatorii de energie electrică realizează cheltuielile justificate care au stat la baza tarifului reglementat. SITUAŢIA ESTE FOARTE GRAVĂ, întrucât spre exemplu la FDEE Electrica Transilvania Nord, în BVC pentru anul 2016, cheltuielile recunoscute de ANRE au fost reduse în mod arbitrar cu 24 de milioane lei, pentru a justifica menţinerea profitului prognozat la nivelul anului 2015. În opinia mea, acest lucru reprezintă un abuz foarte grav al operatorilor de reţea, în complicitate cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Este un jaf la adresa consumatorului final!
Mai mult ca sigur, în actuala stare de fapt, în anul 2016 operatorii de reţea vor mai reduce cheltuielile, pentru ca profitul pe anul în curs să fie din nou cu mult peste 7,7%, cât reprezintă cota rezonabilă de profit, conform ANRE. Sigur, nu vor reduce cheltuielile cu salariile directorilor! Vor tăia cheltuielile în ceea ce priveşte lucrările pentru reţea, adică pentru cetăţeni.
Consider, aşa cum le-am transmis şi celor de la ANRE, că toate aceste acţiuni ale operatorilor de reţea electrică de a nu îşi îndeplini obligaţiile care au stat la baza tarifului reglementat, pun în pericol situaţia reţelelor electrice, încarcă în mod nejustificat factura la consumatorul final şi se transformă în final în probleme de siguranţă naţională.
Am solicitat comitetului de reglementare al ANRE să dispună imediat:
• reducerea tarifului de reţea, astfel încât cota rezonabilă de profit să nu depăşească 7,7%, ÎN CONDIŢIILE REALIZĂRII INTEGRALE A INVESTIŢIILOR
• fie sancţionarea operatorilor de reţea cu o amendă de 10% din cifra de afaceri, pentru NEÎNDEPLINIREA ÎN MOD PREMEDITAT A OBLIGAŢIILOR care au stat la baza tarifelor reglementate.
Sper ca ANRE să înceteze cu complicitatea dovedită în contrainteresele consumatorului. Cred că este inacceptabil ca operatorii de reţea, cu concursul unei agenţii naţionale, să pună în pericol siguranţa naţională prin nerealizarea investiţiilor asumate şi să fure consumatorii, zi de zi şi lună de lună. Acest lucru trebuie să înceteze! Sunt convins că ”Băieţii deştepţi” din energie vor avea în continuare salarii mai mult decât decente şi dacă operatorii de reţea vor intra în legalitate privind cota de profit!

semnatura-florin-tataru

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.