Politica de la om la om

0
744

Partidele încep să promită marea cu sarea, pentru a-şi atrage voturile alegătorilor. Nu intră defel în problemele controversate ale societăţii, nu vor să piardă nici un simpatizant, ci în programul de guvernare procedează precum Ceauşescu la ultimul miting. Politicienii promit dublarea salariilor pentru bugetari şi alte ajutoare şi alocaţii. Dînd “mită” unor categorii sociale, le îndepărtează pe celelalte!
Partidele dovedesc că nu-şi înţeleg rolul în societate. Este foarte uşor să promiţi nu patru spitale regionale, cum a făcut partidul adversar, ci opt, însă va veni alt partid şi va promite 16 spitale regionale. Desigur, nu avem bani nici pentru unul. Să facem mai întîi un astfel de spital la Cluj şi abia după aceea să promitem încă un asemenea Spital, în Baia Mare sau Tîrgu Mureş. Alocaţia pentru copii a fost de 42 de lei pe lună, dar a venit un partid şi a dublat-o, acum este de 84 de lei pe lună. Plusează apoi un alt partid şi promite 200 de lei pe lună, adică de două ori şi jumătate mai mult. Politica este înţeleasă ca o licitaţie, cine oferă în plus, dar aceste partide dau dovadă de iresponsabilitate, pentru că nu au nici un argument fundamentat. Putem dubla salariile bugetarilor, putem dubla alocaţiile, dar va trebui să luăm bani de la alte capitole bugetare şi cel mai la îndemînă este cel de investiţii. Abia un sfert dintre sate au apă curentă şi canalizare  (statistica scrie 28,7%); nu au apă 20% din locuitorii de la oraşe.
Partidele au dreptul să viseze, au dreptul să discute despre orice, dar logic este să abordeze problemele societăţii în ordinea priorităţilor. Familiile tinere nu fac copii  din cauza epuizării prin muncă a femeilor, prin urmare în zadar promiţi gratuitate pentru fertilizările in vitro, nu aceasta este soluţia pentru rezolvarea problemei, ci normarea corectă a muncii pentru categoriile de salariaţi supuse uzurii fizice şi psihice. Politicienii aleg însă calea cea mai simplă, promisiunile deşarte, crezînd că şi la aceste alegeri reţeta va funcţiona şi eroarea nu va fi taxată de alegători. Noi credem că opinia publică are din ce în ce mai multă obiectivitate şi ştie să aprecieze corect inclusiv programele de guvernare triumfaliste, care susţin că va coborî raiul în ţară dacă vom alege partidul respectiv.
Partidele din Maramureş lucrează cam la fel, deocamdată fac alianţe după alinaţe, se poziţionează în cerc şi încheie protocoale de asociere politică. Mai sînt două luni pînă la alegeri şi încă nu şi-au anunţat candidaţii. Este în partide o bătălie electorală absurdă, încît mecanismele interne nu reuşesc să stabilească cine va candida pentru locurile din Parlament. Din interiorul partidelor răzbat bîrfe, dar nu le putem lua în considerare. partidele organizează conferinţe de presă în care anunţă orice, doar listele cu candidaţi nu devin publice. Acest lucru ar fi important. Candidaţii ar trebui să iasă în teren şi să ia contact direct cu alegătorii. Politica se face de la om la om, nu prin intermediari. Nu este suficient ca în campania electorală să-ţi publici poza şi CV-ul în ziar. Politicianul serios trebuie să intre în fiecare localitate din colegiul sau circumscripţia pentru care candidează. Să stea în faţa problemelor ridicate de alegători. La noi, candidaţii sînt comozi, nu riscă să fie înjuraţi de badea Ion la tîrgul din Ariniş. Badea Ion nu doreşte fotografii cu candidatul, ci vrea să stea de vorbă direct cu politicianul, să-l întrebe de ce în comuna sa nu a ajuns reţeaua de apă şi canalizarea. De ce drumul comunal/judeţean/na­ţional este plin de gropi. De ce nu primeşte titlurile de proprietate etc. Politicienii adevăraţi, buni şi inteligenţi, ies între oameni (găsesc puterea fizică şi timpul necesar), îi ascultă şi se pun în slujba poporului. Ceilalţi politicieni, leneşi, băşcălioşi, insultători, mituitori de alegători, trebuie înlăturaţi de pe liste!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.